fbpx
andrei solomon

Adresă Cabinet

Online

+40 749 022 963

08:00 - 19:00

Program

L-V: 08:00 - 19:00

Inceputurile Unui Psihoterapeut – Arcadius Muntean

interviu-psihoterapeut-arcadius

Îți mulțumesc că ai acceptat invitația de a povesti despre parcursul tău ca și tânăr psiholog. Cu următoarele articole, vreau să fac mai vizibil care sunt pașii pentru a lucra în domeniu psihologiei și psihoterapiei și care sunt lecțiile pe care fiecare le-a învățat.

Să începem cu o scurtă descriere despre tine. Care este pregătirea ta, care a fost parcursul tău academic pentru a ajunge psiholog?

Salutare! Numele meu este Arcadius Muntean, sunt cercetător, consultant organizațional, psiholog și soft skills trainer. Pe lângă asta sunt dansator, co-fondator ”Gânduri cu Dichis”, o pagină de sănătate mentală și vicepreședinte Concrete Rockers, o asociație care are ca scop dezvoltarea unui mediu cultural auto-sustenabil la nivel de Cluj Napoca. 

Ca formare am absolvit Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației Babeș-Bolyai Cluj – Napoca, unde m-am îndrăgostit de modul în care oamenii colaborează și muncesc împreună pentru a atinge rezultate excepționale. Această dragoste pentru colaborare s-a împletit cu pasiunea mea de a învăța oamenii și de a-i ajuta să-și atingă potențialul, astfel încât traseul meu ușor ușor se definitiva. Din acest motiv am făcut și 4 ani de voluntariat în Asociația Studenților Psihologi din România și Federația Cognosis, încă de pe băncile facultății.

 Ulterior am urmat un Masterat pe Resurse Umane și Sănătate Organizațională tot la UBB  unde am tatonat mult mai serios și ideea de cercetare, fapt pentru care am obținut o bursă de cercetare științifică. Pe parcursul masteratului mi s-a accentuat dorința de a lucra în medii dinamice și colaborative, în special în zona de business. 

În momentul de față de asemenea lucrez în cadrul Programului de Cercetare ”Povestea” derulat de cei de la MindEducation și Wellbeing Institute ca și cercetător, unde investigăm în mod empiric o serie de intervenții proiectate pentru sistemul educațional din România.

Cum te-ai simțit când ai terminat masterul și ai început demersul de a lucra?

M-am simțit hotărât. Am început să lucrez la finalul anului 1 de masterat, iar experiența practică se completa de minune cu tot ceea ce studiam la momentul respectiv. Din acest punct de vedere mă bucur enorm de faptul că am avut ocazia să studiez la acest masterat unde am fost ghidat de profesori excelenți cu care încă lucrez și acum. 

În același timp eram și puțin ”încordat” să-i zicem așa. Practic experiența mea de voluntar mă pregătise intens pentru ce însemna piața muncii, doar că ideea în sine de ”acum e pe bune” mă făcea să am fluturi în stomac. Totuși, primul meu job mai serios în domeniul consultanței, adică la Know, mi-a oferit perspectiva de a vedea exact cum este câmpul muncii. Practic, oamenii nu erau așa de diferiți față de cei cu care lucram în voluntariat, poate erau doar mai în vârstă și ceva mai ”trecuți prin viață”, însă mulți aveau aceeași pasiune ca și mine pentru ce înseamnă să faci o treabă strașnică cu bucurie. 

Care a fost abordarea ta? Ai ales să te angajezi (concursuri, urmărit joburi disponibile) sau ai mers către deschiderea unui cabinet particular?

Cumva aici am fost binecuvântat cu faptul că aveam prieteni cu care am făcut voluntariat și aceștia deja lucrau. Asfel, prin recomandări și împărtășirea experienței lor, am optat pentru a mă angaja într-un mediu cu care m-aș fi potrivit de minune. Mihai Tucaliuc, bunul meu prieten și coleg de atunci și de acum, mi-a recomandat Know pentru oportunitățile de dezvoltare pe care mi le-ar fi oferit. De aici până la aplicarea pentru o poziție de junior a fost doar un pas.

Ai ales să dezvolți ceva particularizat (să ai un site propriu, un podcast, newsletter, colaborări cu diverse instituții) care să te facă cunoscut?

Am lucrat și lucrez constant la brandul meu personal prin calitatea serviciilor pe care le realizez indiferent de domeniul meu de activitate. Filosofia mea a fost și este foarte simplă, muncește cu pasiune și profesionalism, fii autentic și perseverent, iar rezultatele vor vorbi despre tine și te vor face auzit. E vorba de networking și de conexiunea umană. Cel puțin asta funcționează în cazul meu.

Care sunt lecțiile pe care le-ai învățat până în momentul de față?

Hehe, pot înșira un milion de lucruri. Pot să zic că sunt ”școlit” constant de ce mi se întâmplă în viață însă am să mă rezum la 4-5 lucruri pe care le consider absolut esențiale.

1 – Dacă nu știi de ce faci lucrurile și unde vrei să ajungi, toate eforturile tale vor fi ghidate de trend-uri și de părerile celorlalți. Există un ”de ce” primordial în spatele acțiunilor noastre, iar cu cât îl avem mai clar în minte, cu atât vom mai perseverenți, împliniți. Pot fi valori, rezultate finale, sinele nostru ideal. Nu contează. Important e să-ți definești motivul pentru care faci totul.

2 – Reflecția și timpul petrecut cu tine însuți trebuie să fie în programul tău, dacă nu zilnic, săptămânal. Într-un mediu atât de dinamic, complex și ambiguu, suntem bombardați de experiențe și informații care ne aglomerează. Capacitatea noastră de a sta cu noi înșine și de a ne pune întrebări bune ne oferă lecțiile de care avem nevoie pentru a evolua. Nu ai cum să înveți lucruri despre tine dacă nu stai cu tine.

3 – Găsește-ți punctele tale forte, investește în ele și dă-le mai departe. Lumea are nevoie de specialiști și de oameni care să ofere. Individualismul nostru atroce ne separă de ceilalți. Viața noastră este despre a da și de a contribui la societate, cu mâinile, sufletul și mintea noastră.

4 – Pasiunea nu se descoperă, ea se construiește. Trăim cu preconcepția că ”trebuie” să te împiedici și să pici cu nasul în pasiunile tale. Foarte rar se întâmpla asta. Pasiunile ca de altfel și valorile personale se construiesc pornind de la ce ai. Treci prin situații care îți arată ce poți face și cum poți face. E un maraton de 1000 de pași, dar noi vrem să sărim din 50 în 50.

5 – Omul sfințește locul. Este foarte important să te înconjori de oameni pasionați, determinați care vor să facă lucruri în viață. Foarte mulți au o atitudine delăsătoare de ”tot e stricat, guvernul e corupt, peste tot hoți” dar nici nu acționează. Dacă vei sta lângă oameni care nu te inspiră, ți-ai redus la 30% șansele de succes.

Ce ți-ar fi plăcut să știi înainte de a profesa? Fie că e vorba de o altă specializare, angajat versus cabinet.

Sincer, nu mi-ar fi plăcut să știu ceva foarte specific de dinainte să pornesc. Consider că exact faptul că m-am aruncat în lucruri și am încercat să le dau de cap este ceea ce m-a ajutat enorm în evoluția mea. Le-am descoperit pe parcurs, prima conversație dificilă cu un supervizor, primele eforturi de a trasa granițe personale clare, primele revelații legate de ceea ce vreau să fac… lucrurile astea vin prin experimentare. Dacă le-aș fi știut de dinainte, probabil le-aș fi evitat pentru că nu se ”simțeau” bine.

Ce ai recomanda pentru studenții care-și propun să lucreze ca psiholog în domeniul organizațional

Domeniul organizațional e ca un parc de aventură. Ai numeroase lucruri pe care le poți face și foarte diverse. Fie că vorbim de recrutare și selecție, dezvoltare și învățare, consultanță, diagnoză și dezvoltare organizațională, cert e că ai de unde alege. Ce recomand, din propria experiență, e să îți alegi de unde să începi și cam unde ai vrea să ajungi. De exemplu, eu am ales asta pentru că voiam să învăț oamenii să fie mai sănătoși la locul de muncă iar focusul meu era pe training sau programe de învățare. Ulterior, prin experiență, mi-am dat seama cât de mult îmi place să gândesc programe centrate mai degrabă la nivel macro, orientându-mă și pe dezvoltare organizațională. Important e să începi de undeva iar de acolo îți croiești drumul prin perseverență, pasiune și multă reflecție.

Ah și un sfat excelent pe care l-am auzit acum ceva ani, când intri într-o organizație uite-te la cei mai performanți oameni de acolo și întreabă-te dacă îți dorești viața pe care o au ei.

Îți mulțumesc tare mult pentru răspunsurile oferite. Dacă este cineva interesat să ia legătura cu tine, unde te poate găsi?

Mă găsiți pe Linkedin, Instagram și Facebook.

EXPLOREAZĂ

NEWSLETTER

EXPLOREAZĂ

Newsletter-ul Specialistului

Vrei să fii la curent cu informații din domeniul psihologiei?

Înscrie-te la Newsletter!