fbpx
andrei solomon

Adresă Cabinet

Online

+40 749 022 963

08:00 - 19:00

Program

L-V: 08:00 - 19:00

Inceputurile Unui Psihoterapeut – Diana Ioana Ionascu

interviu-psihoterapeut-diana ionascu

Îți mulțumesc că ai acceptat invitația de a povesti despre parcursul tău ca și tânăr psihoterapeut. Cu următoarele articole, vreau să fac mai vizibil care sunt pașii pentru a lucra în acest domeniu și care sunt lecțiile pe care fiecare le-a învățat.

Să începem cu o scurtă descriere despre tine. Care este pregătirea ta, care a fost parcursul tău academic pentru a ajunge terapeut?

Sunt psiholog clinician și psihoterapeut în cabinetul propriu de 3 ani. De asemenea, colaborez cu o clinică pentru sănătate emoțională. 

Am absolvit Facultatea de Psihologie în cadrul UBB Cluj și programul masteral de Psihologie clinică, Consiliere și Psihoterapie. 

Formarea mea este în Psihoterapii Cognitiv Comportamentale, iar în prezent utilizez în principal terapia schemelor și terapia acceptării și angajamentului (ACT). 

Mi-aș putea descrie stilul terapeutic ca fiind unul directiv și în același timp flexibil, adaptat nevoilor celui care îmi cere sprijinul. Angajamentul meu principal este de a menține pentru oameni un spațiu de siguranță, autenticitate și speranță, în care găsim soluțiile cele mai potrivite și drumul către valorile și scopurile personale. 

Cum te-ai simțit când ai terminat masterul și ai început demersul de a lucra?

Între master și începerea demersului de a lucra au fost câteva luni în care am simțit nesiguranță, care mi-a îngreunat luarea unei decizii. Eu îmi doream să lucrez pe cont propriu deschizând un cabinet, însă auzeam că este greu să îți găsești clienți, să te organizezi singur cu aspectele financiare și legale.

Din fericire am auzit în interiorul meu o voce care spunea „dar eu vreau să încerc!”. Mi-am dat seama că urmarea acestui imbold m-ar ajuta să îmi împlinesc dorința, așa că am decis să fac ce este necesar ca să îmi deschid cabinet. Ce a urmat nu a fost ușor, nu a fost rapid, nici încurajator, dar a meritat! 

Simțeam frustrare când adunam acte și când așteptam mult atestatele de liberă practică, neliniște atunci când mergeam la interviurile de intrare în profesie, când îmi căutam un loc de închiriat și când am început să am primii clienți. Printre toate acestea aveam și speranță, determinare și disponibilitatea de a trece prin acest îndelung proces.

Care a fost abordarea ta? Ai ales să te angajezi (concursuri, urmărit joburi disponibile) sau ai mers către deschiderea unui cabinet particular?

Am căutat și joburi (pentru a evita nesiguranța care venea la pachet cu deschiderea unui cabinet), însă simțeam că mintea și corpul răspund cu un „nu”.
Eu prețuiesc independența și țin la un loc personalizat, susținător în ceea ce am de oferit ca psihoterapeut.

Ai ales să dezvolți ceva particularizat (să ai un site propriu, un podcast, newsletter, colaborări cu diverse instituții) care să te facă cunoscută?

Eu am făcut doar o pagină de Facebook și colaborez cu o clinică. Promovarea în mediul online nu este punctul meu forte.

Care sunt lecțiile pe care le-ai învățat până în momentul de față?

Am învățat că merită să încerci să îți îndeplinești dorințele. Merită să îți fii principalul susținător. Ceilalți pot să ghicească mai mult sau mai puțin ce ți-ar plăcea ție, ce ți s-ar potrivi, cum îți va merge. În schimb tu poți cel mai bine să știi ce ai putea avea nevoie la drum și să îți aduni toate forțele și răbdarea de a urca muntele.

Cea mai importantă lecție personală a fost să primesc sprijin și să merg către persoanele care îl oferă. Am avut parte de un supervizor pe care îl admir și un grup de supervizare la care am încercat să fiu cât mai prezentă. La clinica cu care colaborez am avut un mentor timp de 2 ani și particip regulat într-un grup de intervizare.

Ce ți-ar fi plăcut să știi înainte de a profesa? Fie că e vorba de o altă specializare, angajat versus cabinet.

Mi-ar fi plăcut să știu că avem aceleași temeri și cam aceleași dificultăți la sfârșitul masteratului, când ne căutăm locul în domeniul profesional. De asemenea mi-ar fi plăcut să știu pe cine pot întreba diferite lucruri despre demersul deschiderii unui cabinet.

Ce ai recomanda pentru studenții care-și propun să lucreze ca terapeut?

Îi încurajez să treacă prin acest proces, să ceară sprijinul de care au nevoie, să pună întrebări. 

Dacă există dificultăți financiare, să încerce un job part time prin care să își asigure plățile chiriilor, iar în restul timpului să se ocupe de cabinet. 

Îi încurajez să își creeze o rețea de terapeuți începători și experimentați, întrucât munca pe care o facem este destul de singuratică în principiu. 

Îi încurajez să își alimenteze pasiunea pentru acest domeniu astfel încât să se bucure cât mai mult de propria muncă. Pot face acest lucru prin participarea la grupuri de intervizare cu terapeuți pe care îi plac, prin participarea la acele cursuri/formări care îi interesează, la grupuri de dezvoltare personală pentru terapeuți și prin citirea acelor cărți care îi inspiră.

Îți mulțumesc tare mult pentru răspunsurile oferite. Dacă este cineva interesat să ia legătura cu tine, unde te pot găsi?

Cine dorește să ia legătura cu mine, mă poate găsi aici: facebook

EXPLOREAZĂ

NEWSLETTER

EXPLOREAZĂ

Newsletter-ul Specialistului

Vrei să fii la curent cu informații din domeniul psihologiei?

Înscrie-te la Newsletter!