M-am gândit că e momentul ca aceste informații să fie undeva centralizate ca să fie mai ușor de urmat procesul de formare terapeut.
Ca mic disclaimer, voi prezenta articol din perspectiva a ceea ce am făcut și ce mi-ar fi plăcut să știu în momentele cheie.
Liceu
Să încep cu liceul, mi s-a părut important de atunci, să zic, o mică îndrumare (dacă nu știi deja că vrei la psihologie). Cea mai bună alegere ar fi partea de filosofie. Unde să citești clasici și să abordezi teme ce țin de psihic. Chiar mi-ar fi prins bine câteva cunoștințe de acolo, dar în cazul în care nu se întâmplă să alegi un liceu cu profil uman, este ok, poți face față și cu o altă specializare, doar că va fi un pic mai greu până recuperezi.
Facultate
La facultate, aici e mai complicat. Ce ți-aș recomanda ar fi în funcție de ceea ce îți place să faci dacă știi deja. La Iași se face multă psihologie socială, partea aia de experimente pe stradă sau în laborator în care se verifică tendința persoanelor de a rezolva o situație. La Cluj Napoca se merge pe partea de terapie cognitiv-comportamentală. Din cele auzite, e destul de dificil, pentru că vor fi multe articole de citit în limba engleză și se face multă neuro. Pe de altă parte, e interesant că ai posibilitatea de a participa la studii realizate de doctoranzi. La Timișoara din câte știu se merge pe partea de psihologie organizațională, dacă îți place domeniul acesta. La București cred că este similar. Partea de psihologie organizațională și orientare către terapie. Despre celelalte centre nu știu prea multe informații, așa că mă abțin din a oferi detalii.
Facultatea o să dureze 3 ani de zile (poate o să se mai schimbe lucrurile pe parcurs, cine știe :)) ). La finalul celor 3 ani, vei avea de pregătit o lucrare (licență) și de trecut un examen din toată materia.
Master
Apoi masterul. Recomandarea mea este de a face masterul la Cluj Napoca, mai ales dacă ai un buget mai limitat la început de carieră. Pentru a aplica la Cluj, trebuie să pregătești un plan de cercetare și un interviu (care e sub forma unei prezentări) pe baza căruia ești evaluat și se face media cu nota de la licență. Masterul se echivalează cu formarea teoretică de la asociația APCCR. Asta înseamnă că ai scăpat de a face ore suplimentare în altă parte. Poți face asta dacă dorești, nu se exclud reciproc, este alegerea ta să faci mai multe.
Masterul durează 2 ani și la final vei avea de susținut o lucrare (disertație).
Ce se întâmplă apoi cu tine?
Sunt două alternative:
Prima alternativă este: dacă faci masterul la Cluj Napoca, ai împușcat doi iepuri dintr-o lovitură pentru că poți intra direct în supervizare. Mai ales că s-au schimbat niște reguli și fără master nu poți intra în supervizare, în special pentru psihoterapie.
A doua alternativă este: dacă nu ai început un master și te-ai apucat direct de formare, îmi pare rău, va trebuie să faci un master de psihologie altfel o să mai dureze până vei putea intra în supervizare cu atestare de la COPSI.
Edit (2024): am aflat că persoanele care au doctoratul în domeniul psihologiei pot continua procesul de atestare. Desigur, dacă sunt neclarități, îndemn la apelarea Colegiului.
Acum îndeplinești condițiile pentru a intra în supervizare.
Atestatul de liberă practică
Primul lucru pe care-l ai de făcut este să mergi la filiala unde ai buletinul făcut sau tehnic vorbind unde ai domiciliul stabil (aka: adresa din buletin). Ca să verifici dacă ai filială în orașul tău, COPSI pune la dispoziție un tabel cu majoritatea filialelor din România și acolo vei găsi toate informațiile legate de responsabili. Le trimiți un email sau apelezi (asta îți sugerez din toată inima, ca să poți primi un răspuns cât mai rapid) și le zici că vrei să depui dosarul pentru a intra profesie. Asta înseamnă că vei primi atestatul de liberă practică și se face în funcție de specializare (clinică, psihoterapie, organizațională etc). Aici găsești actele necesare pentru dosar.
Și asta durează destul de mult; până se face întrunirea filialei de care aparții, apoi trimiterea dosarului la București și prelucrarea lui acolo. Ca să îți ofer o aproximare, durează cel puțin 3 luni de zile. Ca să verifici dacă actele îți sunt gata, pe site-ul COPSI vei găsi o listă cu datele la care se întrunește comisia pentru psihologie clinică, psihoterapie. Atunci se prelucrează dosarele. Important este să insiști și să te înarmezi cu multă multă multă răbdare, vei avea nevoie. Pentru accesul în profesie verifici RUP partea I.
Vrei să începi să lucrezi, să fii angajat la o clinică? Super, nu ai nevoie de mai multe demersuri. Îți poți face cazurile la clinici, dacă supervizorul tău este de acord cu informațiile pe care le ai și ceea ce faci acolo.
De acum, e important să participi anul la evenimente, conferințe care acordă credite CPR. În anul 2021 a fost necesar să ai câte 10 credite pe an de specializare și se pot aplica retroactiv (poate nu ai participat în 2019 la conferințe, dar anul acesta mergi la una care acordă 20 de credite – așa ai pentru anul trecut și cel curent). Este foarte posibil să se schimbe cerința asta și să se poată aplica pentru mai multe specializări, dar nu sunt complet sigur, rămâne de văzut ce decizii se mai iau.
Înregistrare supervizare
Pentru fiecare specializare ai nevoie de un supervizor și un contract înregistrat la CPR. Vei primi câte un contract de la fiecare supervizor în parte. E singurul aspect de care nu este nevoie să te ocupi personal. Dacă îți dorești să lucrezi ca și angajat, nu prea mai ai alte lucruri de făcut. Fie că lucrezi la o clinică sau la cabinetul cuiva, răbdarea ta nu mai este testată. Dacă vrei pentru cabinet, continuă să citești.
Pe site-ul de la Copsi vei găsi informațiile necesare pentru a completa dosarul de cabinet. Ce urmează să îți scriu e mai mult experiența personală. Înainte de a depune dosarul pentru cabinet, ai nevoie/ ești obligat să înregistrezi contractul de supervizare care trebuie trimis în 3 exemplare, prin filiala de care aparții la București. Un alt proces care durează. Din cele auzite de colegi, durează minimum 2 luni. Înarmează-te cu răbdare multă.
Vrei să mergi pe un drum solitar, să încerci cu un cabinet propriu? Lucrurile se complică și ai nevoie de mai multă răbdare.
Înființarea cabinetului
După ce ai primit înapoi contractul, poți să-l adaugi la dosar și să depui pentru cabinet. De data asta, nu mai ai de așteptat ca să se întrunească comisia filialei, dosarul este prelucrat de către președinte sau specialistul relații clienți (aka secretar). Apoi este trimis la București. Acolo verifici similar ca la atestat. Este un excel pentru formele de exercitare și te cauți după nume.
Îți sugerez să faci câteva copii după actul constitutiv (o să rămână din versiunea scanată, dacă o păstrezi) pentru că o să mai ai nevoie prin alte părți și nu mai ai cum să faci rost de original după ce ai depus dosarul.
Și aici durează ceva timp până este prelucrat dosarul. Undeva de la 2 luni la 4 luni (sau mai mult dacă ai ghinion). Pentru a verifica, te uiți în RUP partea II – forme de exercitare.
În tot acest timp, trebuie să plătești un spațiu (dacă ai sediul social în alt loc sau un punct de lucru) pentru că e dovadă pentru locul unde prestezi servicii terapeutice, ce este necesară la dosar. S-ar putea să te trezești că plătești câteva luni degeaba pentru că nu-ți poți practica profesia.
Ceea ce am aflat în timp ce așteptam actele pentru cabinet a fost faptul că se prelucrează dosarul cabinetului atunci când se întrunește comisia pentru schimbarea de treaptă.
După ce au ajuns actele poți merge la ANAF cu următoarele acte:
-declarația 070 (declarația de înregistrare fiscală). Am primit un exemplar de la ei, dar e bine să ai un exemplar la tine de rezervă. Nu se știe ce surprize s-ar putea să-ți facă.
– copie după actul de identitate
– copie după actul constitutiv completat la depunerea dosarului de înregistrare a cabinetului la COPSI
– copie după certificatul de înregistrare eliberat de COPSI
– copie după dovada deținerii/ dreptului de folosire a spațiului declarat ca sediu profesional/ punct de lucru (act de proprietate, contract de comodat, contract de închiriere).
Înainte de a merge la ANAF, să îți faci un cont de SPV pentru ANAF (completezi cu CNP-ul tău, pentru că va fi depusă declarația pe persoană fizică, nu pe cabinet) și îți poți face confirmarea/validarea contului când mergi să depui actele. O să primești un soi de recipisă după ce îți faci contul, o descarci și o tipărești. Cu exemplarul respectiv te duci la ghișeul responsabil de validarea contului SPV și în câteva ore îți este confirmată înregistrarea.
După ce ai făcut toate demersurile astea, în câteva zile (în cazul meu a durat 2-3 zile), vei fi sunat ca să ridici actele de la ANAF. Și cam asta este. Ești mândru posesor de cabinet și poți începe terapia.
Acte adiționale:
O să mai ai nevoie de:
– un registru unic de control (se cumpără de la ANAF)
– registru-jurnal de încasări și plăți
– registru inventar
– chitanțier și facturier (astea le găsești la papetării sau supermarketuri mai mari sau pe poți personaliza ca să nu scrii de fiecare dată datele firmei).
– contract de prestări servicii
– dimensiuni pentru parafă
– dimensiuni pentru ștampilă
noutăți
Primul lucru despre care vreau să-ți povestesc este schimbarea modului în care se va face înscrierea la CPR. S-au publicat în Monitorul Oficial (MO – 19 noiembrie 2021) noile criterii. În capitolul V vei găsi menționată proba scrisă și perioada de la care se va lua în calcul. Adaug aici: „Până la data de 5.03.2022, absolvenții care la data de 5.03.2019 se aflau înscriși într-un program de formare profesională complementară de lungă durată și psihologii care la data de 5.03.2019 dețineau un atestat de liberă practică pentru treapta de practicant vor putea obține dreptul de liberă practică pe baza normelor aplicabile la data de 4.03.2019.”
Al doilea lucru este despre schimbul de treaptă. De la practicant în supervizare la cel autonom. A fost necesar doar să urmez pașii de aici și apoi am trimis la adresa de email care a fost repartizată orașului meu. A fost chiar simplu și a durat mult mai puțin față de primirea atestatului de liberă practică.
Update (2025): Al treilea lucru este schimbul la treapta de specialist. Ca de obicei, am urmat pașii de aici pentru realizarea dosarului și apoi am trimis la adresa de email care este pentru filiala mea. Nimic nou ca și procedură până aici. Unde am avut neclarități a fost la partea de plan de dezvoltare în carieră și 2 studii de caz din practica personală. Pentru planul de dezvoltare în carieră am trecut conferințele la care am participat, ce cursuri sau formări mi-aș dori să fac pe viitor. Pentru studiile de caz, aici a fost un pic mai dificil. Ceea ce am făcut a fost să scriu cât mai detaliat ceea ce am lucrat cu 2 clienți de-ai mei, pe formarea pentru care fac trecerea la specialist. În cazul meu, a fost CBT. Asta înseamnă că am explicat cât am putut de mult tehnicile folosite din CBT. Cu cât scrii mai mult, cu atât comisia este mai mulțumită (asta mi-am dat seama după și avea sens -uuups). Va fi programat un interviu (online) cu comisia la care ține de specialitatea ta. Întrebările sunt simple, despre modul de lucru (angajat/cabinet propriu), câteva detalii despre tine și apoi te întreabă de cazuri. Am avut mai multe emoții despre cum mi-am imaginat că va fi decât cum a fost deja. A durat foarte puțin, în jur de 10 minute. Și după interviu să te înarmezi cu răbdare, durează aproximativ 2 luni, cu email-uri/apeluri dese la Colegiu pentru a afla informații noi.
Ultimul aspect este cel legat de contabilitate. Am vrut să văd care este procentul datoriilor pe care-l datorez la stat în funcție de cât facturez pe an. Din fericire, am găsit un calculator online care face asta automat și prezintă desfășurat fiecare detaliu. Accesează linkul acesta (este deja setat pentru PFA – de pe telefon) și în funcție de valoarea introdusă, vei găsi fiecare datorie în parte. Din 2023 s-au schimbat pragurile de impozitare, acum sunt la 6 – 12 salarii minime, 12 – 24 de salarii minime și peste 24 de salarii (unde vei avea de plătit dublu față de ce era în trecut). Tot din 2023, salariul minim pe economie a crescut la 3.000 RON, deci e nevoie de un update dacă ți-ai făcut un sistem pe fosta valoare. În link-ul cu acel calculator vei vedea cât este de plătit pentru fiecare interval.
Dar dacă ajungi să câștigi mai mult, e mai bine pentru că valoarea datoriile va fi constantă și va fi mai ușor de suportat lunar. Desigur, ce va schimba va fi mereu impozitul pe profit.
Mic update pentru partea contabilă. În 2024 salariul minim a crescut la 3.300 RON (chiar mă gândeam dacă să las celelalte update-uri și o să le las pentru a se vedea progresul de la an la an – pare rău dacă e mai mult de citit :)) ) și s-a scos pragul de 24 de salarii minime și s-a modificat la 60 de salarii minime. Din câte am înțeles, CASS-ul se va calcula procentual (10% din venitul net sau profit).
Un alt aspect administrativ valabil din 2024 este semnătura digitală. A fost o experiență aparte. Am optat pentru varianta de la Certsign (nu fac reclamă), mi s-a părut cea mai user friendly și oferă explicațiile necesare pentru procedură. Sunt vreo 4-5 alegeri pentru semnătură, ce aș exclude totuși este propunerea sau oferta de la COPSI deoarece am auzit că sunt multe probleme tehnice cu ea.
Să obții semnătura digitală/electronică este destul de ușor. Atât în format fizic (token) cât și în cloud sunt la fel de bune, am observat că sunt preferințe pentru ce poți opta și o diferență mică la costuri (pentru cloud).
După ce ai semnătura, începe procesul anevoios de a trimite la ANAF ca să-ți înregistreze semnătura și apoi să te înscrii în SPV cu firma și semnătura. Am primit de la prieteni acest tutorial care detaliază pașii pentru acest proces. Sper să îți fie de folos.
În plus, vreau să-ți spun despre un set de articole despre specialiști din domeniul psihologiei și psihoterapiei. Asta sper că o să mai normalizeze așteptările pe care le ai legate de formarea de terapeut și cum e de fapt viața unui psiholog.
Concluzii
Ceea ce am observat până acum este că ai nevoie de un al doilea loc de muncă care să te susțină pentru o perioadă de timp, dacă nu ai deja o listă de așteptare de clienți. Să zicem, că în felul acesta nu vei fi prea stresat să faci reclamă.
Ce m-a ajutat până am avut actele finalizate, a fost să gândesc metode de promovare. Să stabilesc care sunt oamenii la care vreau să ajung și să citesc lucruri în direcția aia. Poți începe să faci conturi pe diferite platforme, în modul gratuit, să te obișnuiești cu ele. Mai încearcă să scrii pentru alte bloguri, reviste din domeniul tău. Să participi la evenimente, ca și speaker, dacă te simți confortabil să faci asta.