Îți mulțumesc că ai acceptat invitația de a povesti despre parcursul tău ca și tânăr psihoterapeut. Cu următoarele articole, vreau să fac mai vizibil care sunt pașii pentru a lucra în acest domeniu și care sunt lecțiile pe care fiecare le-a învățat.
Să începem cu o scurtă descriere despre tine. Care este pregătirea ta, care a fost parcursul tău academic pentru a ajunge terapeut?
Salutare! Numele meu este Denisa Niță sau Dede :), sunt Psiholog și psihoterapeut și, totodată, cofondator Blue Monday, o campanie care promovează și susține sănătatea mentală.
Sunt dintr-un orășel mic de lângă Oradea, unde nu se merge la psiholog și nici nu se încurajează acest comportament, deci pot să spun că am fost un fel de „oaia neagră” sau „pierdută”, dacă vrei, „în ochii lumii”. Primul meu contact cu psihologia a fost și primul contact cu Freud. Auzind despre vise interpretate, trecut care ne influențează prezentul sau hipnoză, am fost instant absorbită de subiect, și așa a început drumul meu spre eul de azi, spre psihologul și viziunea cu care percep lumea, una total diferită față de cea cu care am pornit.
Am absolvit facultatea de psihologie de la Cluj, deci da, sunt CBT-st, la bază. Pe parcursul facultății am cochetat cu voluntariatul oricând și oriunde am avut oportunitatea. Astfel, am făcut parte din Asociația Studenților Psihologi din România, unde am început ca voluntar și am avut ultimul an de activitate ca si coordonator al unuia dintre departamentele interne. Experiența din ASPR este una complexă și pot spune că o mare parte din dezvoltarea mea personală, dar și profesională, într-o anumită măsură, s-a întâmplat aici. Aici am învățat să comunic asertiv, să ascult, să iau decizii, să coordonez, să îndrum, și, în același timp, să-mi asum responsabilități și greșeli. Pe lângă ASPR, am făcut parte din asociații ca Little People și Rotaract Cetățuie Cluj-Napoca.
Tot în cadrul facultății am început să cunosc mediul muncii în resurse umane, am fost intern o vreme, apoi am fost angajat, moment în care am realizat că sunt într-o direcție total nepotrivită pentru mine, pentru acea vreme, așa că m-am reorientat. Am început de la zero cu voluntariat și internship, dar în domenii legate de sănătate mentală și psihoterapie: Centrul de Resurse pentru Părinți si Adolescenți (CRPA), Serviciul de Ajutor Maltez sau Centru de Sănătate Mentală. Toate acestea făcând parte din perioada în care urmam programul masteral, tot la Cluj.
Cum te-ai simțit când ai terminat masterul și ai început demersul de a lucra?
Fiind deja de ceva vreme prezentă pe piața muncii și a voluntariatului n-a fost ceva nou pentru mine, era puțin frustrant, totuși, pentru că a fost nevoie să parcurg din nou un drum de la 0, cel pe care l-am mai întâlnit la începutul facultății, dar schimbându-mi orientarea profesională, a fost nevoie de acest lucru.
Pe atunci deja știam clar că-mi doresc să-mi deschid un cabinet de psihologie, însă nu știam exact pe ce direcții specifice voi merge, cu ce persoane sau tulburări aș vrea să lucrez, însă din nou, eram foarte hotărâtă să-mi dau seama de acest aspect.
Am ajuns la un moment dat sa fiu voluntar la CRPA, unde se lucra cu adolescenți și copii, exact partea din psihoterapie, pe care eu o evitam, și totodată partea pe care sunt acum specializată și-mi doresc să mă formez în continuare, deci da, experimentați tot ce vă vine in cale, în ceea ce privește parcursul profesional, pentru că nu știi niciodată de unde sare iepurele, zice lumea 🙂
Care a fost abordarea ta? Ai ales să te angajezi (concursuri, urmărit joburi disponibile) sau ai mers către deschiderea unui cabinet particular?
In prima fază, nu aveam posibilitatea să-mi deschid un cabinet particular, știam că acesta este obiectivul meu, dar era unul pe termen lung sau mai îndepărtat.
Așa că, pentru a începe de undeva, am încercat să mă angajez, îmbinând asta cu voluntariatul continuu, care defapt, mi-a devenit baza de siguranță din prezent, pentru că ulterior am primit oferta de job la Grădinița cu ajutor Special Maltez, unde acum sunt Psiholog ABA, lucrând cu copii cu Tulburări din Spectrul Autist.
In final, mi-am deschis cabinet particular iar pe lângă asta sunt și psiholog partener la Clinica Hope.
Ai ales să dezvolți ceva particularizat (să ai un site propriu, un podcast, newsletter, colaborări cu diverse instituții) care să te promoveze?
Mă promovez prin intermediul proiectului nostru drag, Blue Monday, mi-am deschis o pagina de instagram (Psiholog Denisa Nita) și o pagină de facebook cu același nume, unde mă joc cu partea creativă și cu lucrurile pe care le-am învățat până acum la psiho.
Care sunt lecțiile pe care le-ai învățat până în momentul de față?
Multe, foarte multe, însă cel mai important lucru pe care l-am învățat și auzit de curând de la o persoană dragă mie a fost faptul că drumul spre obiectivul setat este mai important decât finalul în sine, pentru că acela este momentul dezvoltării tale, acel drum îți oferă cele mai mari câștiguri și beneficii, de care tu ai nevoie, atât profesional, cât și personal.
Profită de fiecare experiență în parte, fie că este bună, sau rea, toate au scopul lor specific în viață și le vei vedea influența, atunci când te aștepți mai puțin.
Chiar dacă viața de adult tânăr se îndreaptă haotic spre viața de adult cu responsabilități și cu timp puțin pentru tine, încearcă să-ți echilibrezi viața profesionala cu cea personală, viața sociala, mai exact, relațiile sociale sunt cele care au grijă de starea ta emoțională, care este baza zilei de mâine, când va trebui să-ți aduni resursele pentru a rezolva probleme sau pentru a lua decizii importante.
Ce ți-ar fi plăcut să știi înainte de a profesa? Fie că e vorba de o altă specializare, angajat versus cabinet.
Mi-ar fi plăcut să știu și să pot să echilibrez cele două domenii din viața mea, cele menționate mai sus, însă restul lucrurilor cred că își au locul exact în momentul și contextul în care le-am întâlnit.
Ce ai recomanda pentru studenții care-și propun să lucreze ca terapeut?
Sa aibă răbdare. Înainte de a lua o decizie finală să experimenteze partea de angajare în diverse subdomenii: în HR, in consultanță, training, mental health, cercetare etc.
Pentru cei care își deschid cabinet, îi sfătuiesc, din nou, să aibă răbdare și să se implice în campanii de mental health, în voluntariat, mai exact să-și creeze drum către posibili clienți, să se facă vizibili, atât prin colaborări, cât și ca specialist.
Îți mulțumesc tare mult pentru răspunsurile oferite. Dacă este cineva interesat să ia legătura cu tine, unde te pot găsi?
Ne putem auzi, cu drag, pe pagina de instagram sau facebook: Psiholog Denisa Niță.
Andrei, îți mulțumesc pentru invitație, cred că uneori e necesar să-ți vezi parcursul profesional rulând ca un film în fața ochilor, pentru a fi recunoscător pentru ziua de azi, pentru prezent și pentru ceea ce ești azi.