fbpx
andrei solomon

Adresă Cabinet

Online

+40 749 022 963

08:00 - 19:00

Program

L-V: 08:00 - 19:00

Acceptarea Influenței în Relația Romantică

Conflictele sunt frecvente în rândul cuplurilor. Unele sunt mai vocale, altele sunt tacite, în care simți doar că situația e tensionată, dar nimeni nu spune nimic. A avea diferențe de opinii este super normal în rândul cuplurilor. Este indicat să se întâmple asta. Doar vă doriți să evoluați, să deveniți mai buni pe măsură ce trece timpul, împreună.

Cum să procedezi atunci când devine „enervant” pentru început? Nu vrei să te considere slab/ă pentru că alegi opțiunea prezentată, dar parcă te-ai săturat să vă tot certați pentru fiecare aspect mărunt. Vrei ca părerea ta să fie luată în seamă!

Cele mai frecvente cazuri sunt prezente din cauza credințelor religioase sau modul în care percepe societatea implicarea femeilor. Un exemplu drăguț este regăsit în cartea Cele 7 principii ale unei căsnicii fericite care redă povestea unui cuplu care este crescut într-o credință în care bărbatul are autonomie asupra întregii familii. Datorită inteligenței emoționale ridicate a partenerului, își implică soția în luarea deciziilor. Discută despre motivele pro și contra până ajung la un consemn, apoi decizia urmează.

Atunci când apar diferențe de opinie, domnii au tendința de a folosi 4 moduri de a reacționa la ceartă: folosesc cei 4 călăreți ai apocalipsei – disprețul, critica, împietrirea și defensivitatea. Este recomandat să nu se apeleze la asta, mai ales în cazul bărbaților.

Doamnele, în schimb, pot folosi călăreții (cu excepția disprețului) pentru a înteții cearta. Este un mod în care se poate scoate la lumină nevoia din partea ei. La fel, a nu se abuza de replicile tăioase. Asta nu va ajuta nicio parte.

Priviți-o ca pe un joc de echilibru. Balanța nu trebuie să fie mai grea într-o parte sau în alta. Îți dorești să fie egalitate între voi. De cele mai multe, nu e cel mai important cine ia decizia, ci cum s-a ajuns acolo. Asta e important. Și asta ține de exercițiu.

Gottman recomandă ceva aplicativ sub forma unui set de întrebări pentru a vedea cum stau lucruri în relația romantică. Voi lăsa un link mai jos către întrebări și un joc interesant. Pe baza răspunsurilor de acolo, puteți începe să vedeți cum se prezintă influența fiecăruia asupra deciziilor de țin de cuplu.

Poate la început îți vei da seama că ai foarte multă influență sau nivelul este prea scăzut. Primul pas este făcut. Vă dați seama amândoi că cineva are mai multă „putere” în relație. Acum s-ar putea ca abordarea subiectului să fie motiv de ceartă, nevoile voastre trebuie puse pe masă. Fiecare să spună ceea ce vrea și ceea ce poate oferi.

Începutul va fi greu. Orice este dificil când încerci prima oară. Aveți nevoie de răbdare și ghidare. Felul în care vă vorbiți poate ajuta sau îngreuna lucrurile. Vă dați seama pe parcurs.

În cazul în care lucrurile merg prea departe, aplică exercițiul de STOP. Faceți o pauză de la discuție de câteva minute, ore și apoi după ce v-ați calmat continuați discuția. 

Las aici link-ul către întrebări și exercițiul de „supraviețuire”.  Sper să ajungă la tine într-un moment oportun și să te ajute să vezi ce se poate remedia sau dezvolta.

EXPLOREAZĂ

NEWSLETTER

EXPLOREAZĂ

Abonare newsletter

Îți place ce ai citit până acum și ai dori să primești informațiile înainte de a apărea pe site?