Îți place să faci cadou o carte persoanelor la care ții în perioada sărbătorilor? Nu ai idee ce să cumperi anul acesta? Vreau să vin în ajutorul tău.
Au trecut 8 luni de la primul articol trimis în newsletter și mi se pare potrivit să fac o listă de 8 cărți ce ți le recomand să le citești pentru a îmbunătăți o relație romantică. Îmi venea să scriu top 5 cărți de citit sau top 10, dar totuși, nu este un articol de tip click bait pt tine.
Să nu lungesc vorba, să încep cu prima carte:
Cum să îți reinventezi viața
Cartea te ajută să îți dai seama de niște tipare pe care le-ai folosit în trecut, în perioada copilăriei. Acele comportamente aveau un sens la vremea respectivă, dar acum simți că îți afectează viața socială, profesională și personală. Cuprinde capitole în care dezvoltă fiecare schemă dezadaptativă, cu exemple pragmatice și metode de a lucra la asta, pas cu pas. E un ghid de dezvoltare personală. Textul este adaptat pentru un cititor care nu are studii de psihologie, ceea ce reprezintă un bun punct de pornire.
Terapia relațiilor
Cred că din această carte am avut cel mai mult de învățat, atât la nivel de terapie cât și la nivel personal. Și încă nu am terminat de citit. E foarte cuprinzătoare. Încă stau să mă gândesc dacă e pentru specialiști sau pentru populația generală. Conține multe exerciții și exemple, explicate în termeni ușor de înțeles pentru toată lumea. Și nu se axează doar pe diada romantică, ci și pe cele de prietenie, de familie care sunt la fel de importante. Pune mare accent pe partea de comunicare, ceea ce mi se pare relevant în orice tip de relație. Modul în care discutăm cu persoanele din jur poate duce la lucruri frumoase și plăcute.
Inteligența erotică
Mi-a plăcut mult conținutul cărții. Esther are o abordare foarte pragmatică în ceea ce privește relațiile romantice. Discută deschis despre conflictele de roluri care apar la nivel de cuplu în momentul tranziției către familie cu copiii. Vorbește despre monotonia ce apare după un timp în diada romantică. Despre lipsa erosului din diverse motive, de la comunicare până la timpul supraîncărcat de sarcini la muncă.
Cele 7 principii ale unei căsnicii fericite
What makes love last?
Pe aceasta am găsit-o în limba engleză, nu știu să fie încă o variantă tradusă. Este disponibilă în librăriile online românești, dar am preferat să fac comandă de pe amazon și a venit destul de repede (a fost mai ieftină în perioada respectivă). De data asta, vei găsi abordată tema infidelității. Explică motivele, cum se discută despre asta și care sunt posibilele soluții. Ceea ce nu vei fi surprins să găsești sunt exercițiile practice pe care ți le propune.
Regândirea infidelității
Din păcate, anul acesta nu am apucat să citesc această carte. Este tot de la Esther, voi presupune că este una de calitate. Am văzut printre colegii mei că este frecvent recomandată pentru terapie, așa că am încredere în opinia lor. Sunt sigur că se va observa perspectiva ei de a discuta despre infidelitate la nivel de cuplu. Din materialele citite de la ea, propune o discuție la nivel de cuplu, pentru a vedea care sunt motivele infidelității și dacă devine un punct de dezvoltare pentru diadă sau va fi un moment de ruptură.
Curajul de a fi vulnerabil
În această carte, accentul a picat pe modul de a face față sentimentelor de rușine. A accepta că nu ești perfect, că ești o persoană vulnerabilă și că poți să te dezvolți din diversele experiențe pe care viața ți le pune în cale. Pentru mine personal, cartea nu a fost suficient de bună pentru zice că m-a ajutat, dar sunt sigur că pentru cineva care se află la început de drum în descoperirea autenticului, este de mare folos.
Dacă m-aș asculta m-aș înțelege
Probabil te vei întreba ce caută această carte în lista de recomandări. Ei bine, la fel cum ziceam de cartea de la pct 1 și 7, ai nevoie să înveți să te cunoști pentru a începe să dezvolți o relație trainică. În carte vei găsi capitole care recomandă o discuție cu tine. În care să îți oferi niște răspunsuri sincere. Încep să-mi dau seama că o minciună aici, una acolo, nu te va ajuta să evoluezi. Da, ajută pe moment, dar a te minți pe tine, nu te va ajuta pe termen lung. E foarte posibil să dai peste întrebări grele cu răspunsuri la fel de grele de digerat. Dar am încredere că poți să te apuci ușor ușor de ele, în ritmul tău.
Unele cărți sunt cu dedicație pentru viața de cuplu, iar unele nu prea. Cred că ți-ai dat seama de asta. Atunci când e vorba de lucrat și făcut schimbări la nivel de cuplu, efortul e pus atât pe diada voastră, dar și pe efortul pe care-l depuneți fiecare individual. De acord, relația poate nu este în cel mai bun punct sau ți-ar plăcea să obții o satisfacție mai mare, ceea ce e just. Este nevoie de efortul tău, depus în afara sferei de relației, de dezvoltare a ta, personală pentru a vedea rezultate și mai bune.
Așa la început de an, vin cu o rugăminte către tine. M-ar ajuta mult să aflu ce ți-ar plăcea să citești în continuare, în anul 2020. Mi-am făcut o listă frumușică de subiecte care abia așteaptă să fie publicate, însă sunt curios dacă încep să mă pliez pe nevoia ta de lectură.
Sunt curios care sunt subiectele care te-ar interesa să le abordez în următoarele luni. Poți să dai click pe marele buton albastru care te va duce la un formular unde voi centraliza răspunsurile.
Îți urez sărbători așa cum îți dorești, un an nou fericit alături de persoanele dragi!