Cererile de apropiere sunt un set de comportamente care arată deschiderea ta către cerințele partenerului. Descrise de Gottman, datorită cercetărilor realizate în Laboratorul Iubirii, prin tot felul de gesturi și cuvinte pe care le fac unul pentru celălalt. De la o banală rugăminte de a deschide un borcan de murături :)) până la cerințe de a fi ascultată sau ajutată cu un serviciu sau sfat.
Poate te întrebi cum arată aceste cereri. Asta depinde foarte mult de la caz la caz. Pot fi verbale (afirmații, întrebări, comentarii) sau nonverbale (atingeri tandre, expresii faciale, atingeri ghidușe, gesturi de bunăvoință și expresii vocale – râs, chicotit, oftat). De cele mai multe ori aceste cereri nu sunt spuse în mod clar, sunt ambigue și necesită timp pentru a vedea dincolo de o simplă rugăminte. Iar asta poate fi destul de frustrant, mai ales la început când sunt așteptări din ambele părți și poate este un sentiment de hai să facem totul pe repede înainte.
Pe măsură ce relația avansează, observi că unele lucruri sunt mai prezente decât altele și cererile de apropiere încep să devină mai evidente. Gottman a identificat două moduri principale de a răspunde la cereri care apoi sunt subdivizate:
- Răspunzi la încercarea de apropiere
- Reacții aproape pasive
- Reacții slabe
- Reacții pline de atenție
- Răspunzi pentru îndepărtare
- Reacții disprețuitoare
- Reacții ostile
- Reacții contradictorii
- Reacții de dominare
- Reacții critice
- Reacții defensive
Pare destul de clar cum să răspunzi pentru a te îndepărta decât pentru a te apropia, nu-i așa. Din articolul acesta, vreau să te ajut să identifici modul în care cere partenerul romantic apropierea și care este stilul tău. Și ce se poate face de acum încolo pentru a răspunde.
Evident, nu vreau să îți creez așteptarea că este obligatoriu să răspunzi la toate cererile din fiecare zi, din fiecare oră, că asta nu prea este uman posibil. Important pentru început este să fi curioasă de aceste gesturi și despre descoperirea celor pe care le face partenerul.
În cartea Terapia Relațiilor, am găsit un set de întrebări care să te ajute să îți dai seama care este modul tău de a face cereri și modul de a reacționa. Ai mai jos link pentru fiecare set de întrebări.
Acum că ai răspuns la întrebări și ai văzut care este scorul pentru fiecare dimensiune, ce ți-aș propune să faci pe parcurs, mai ales la început să începi să ții o evidență a cererilor de apropiere pe care le vezi și pe care le ceri. Acum, sugestia mea nu este pentru a fi sursă de conflict dacă numărul este inegal, nu asta este ideea. Important este să îți dezvolți abilitatea de a recunoaște cererile din partea partenerului.
În aceeași măsură, ți-aș recomanda să observi cum încep discuțiile voastre. În cazul în care există un început dur sau o critică își face apariția nu e tocmai benefic pentru conversația voastră. Veți începe să vedeți părțile negative și discuția se îndreaptă pe scos ochii. Copleșirea este un alt semn că lucrurile nu merg. Stresul acumulat de la job, apeluri neplăcute din partea cunoștințelor și sarcinile de acasă îngreunează deschiderea discuțiilor.
Relaxarea ar trebui să devină un must în relația voastră, astfel poți să îți concentrezi atenția și energia pentru a răspunde la cererile de apropiere pe care le primești din partea partenerului romantic, prietenilor sau rudelor.
Vrei să primești articolul mai devreme? Abonează-te la newsletter și vei primi articolele mai devreme și poate chiar invitații la evenimentele ce urmează să le organizez! Ca să fii sigur că ai un loc înaintea celorlalți.