fbpx
andrei solomon

Adresă Cabinet

Online

+40 749 022 963

08:00 - 19:00

Program

L-V: 08:00 - 19:00

Care sunt așteptările tale de la o relație romantică?

Îmi propun să te invit la introspecție, să vezi care sunt așteptările tale și cele pe care le vezi în jurul tău. Atât cele cu care vii pentru prima oară în contact (mă refer la părinți) cât și cele de la prieteni.

Din perspectiva mea, relațiile romantice devin din ce în ce mai greu de descifrat. Motivul nu ar fi lipsa de studii din domeniu sau accesul restrictiv la informație. Vorbesc mai mult despre tendința noastră de a „complica” o legătură deja complexă prin natura ei umană. Și observ trei tendințe (principale aș spune – sunt sigur că sunt mai multe): 

Prima este cea pe care o primești de la părinți, dacă ai prins vremurile mele, este necesitatea unei căsnicii de tânăr/ă. Iar prin tânăr mă refer pe la 20 și un pic de ani. Ceea ce din punctul lor de vedere este super ok și realizabil. Dar începi să vezi că viața se schimbă un pic după ce mergi pe la facultate, să zicem că întâlnești persoane noi, perspective diferite despre viață și „dragoste”, ajungi să lucrezi și să fii pe picioarele tale.

Acum ajungem la a doua tendință. Aceea de a încerca relațiile fără atașamente. Acelea în care te bucuri de viață fără acele nevoi de a sta de vorbă cu cineva (să îi suporți mofturile și obiceiurile care te scot din sărite) și de a vedea împreună și peste 10 ani. Accentul ar fi mai mult pe partea de distracție și cam atât. Hai să nu te apropiem prea tare, nu „așa ne-a fost înțelegerea”. Uneori ajungi să îți dai seama că poate vrei mai mult de la cealaltă persoană, dar e prea târziu și e timpul să te retragi sau se retrage.

Cea de-a treia tendință este de a evita relațiile romantice cu totul. Sunt considerate un soi de obstacol în realizarea în carieră. Sau îmi place să călătoresc, dar simt că aș fi ținut/ă pe loc dacă nu i-ar plăcea să o facă. Sau îmi place să merg să vizitez locuri prin țară și nu mă gândesc neapărat la un job stabil. Aceste păreri contrare mă fac să nu doresc acum o relație care ar putea să mă țină pe loc. Putem începe să oferim motive mai profunde: dacă nu mă place așa cum sunt eu cu adevărat sau mai am de lucru la mine și prefer să mă feresc de o relație acum în care aș putea să am de suferit sau să îl/o fac să sufere. Mai stau să mă cunosc „câțiva ani” și apoi fac o încercare.

Și cea pe care nu am inclus-o pentru că nu este tocmai o tendință, este relația în sine. Una realistă, în care fiecare își știe limitele sau le descoperă cu persoana aleasă și sunt dispuși să meargă împreună înainte la bine și la greu. Au parte de momente plăcute împreună, dar de unele mai puțin plăcute, însă o fac punându-se pe ei mai presus de alte dorințe. Este un lucru greu de făcut, despre care nu se prea vorbește deschis. 

Care este părerea ta despre modul în care sunt percepute relațiile romantice în clipa de față?

EXPLOREAZĂ

NEWSLETTER

EXPLOREAZĂ

Abonare newsletter

Îți place ce ai citit până acum și ai dori să primești informațiile înainte de a apărea pe site?