fbpx
andrei solomon

Adresă Cabinet

Online

+40 749 022 963

08:00 - 19:00

Program

L-V: 08:00 - 19:00

3 Exerciții Ușoare de Exersat Acasă Pentru Temperarea Frustrării

un semnt cu o fata enervata

Mă gândeam să schimb un pic subiectul pentru luna asta. Intuiesc că s-au adunat multe frustrări ce țin de locul de muncă, relație, statul în casă, familie, clienți cu care mai ai de a face sau pur și simplu, problemele tale personale de care ai crezut că ai scăpat și acum revin ca să te pună pe gânduri.

Nu voi lungi prea mult vorba și voi trece direct la cele 3 exerciții promise în titlul mail-ului:

1. Primul lucru cu care poți începe este să creezi un tabel cu 4 coloane în care să notezi motivele pentru decizia pe care urmează să o iei. Este important să completezi acest tabel atunci când simți că ești pe punctul de a ceda. După completare, poți repeta motivele din fiecare căsuță. Gândește-te la consecințele pe termen lung care pot fi asociate deciziei pe care o iei. Care sunt consecințele benefice pe care le poți obține în urma deciziei, care sunt beneficiile negative și reamintește-ți cum a fost în trecut, în funcție de decizia pe care ai luat-o? 

Prima coloană – prima linie (Motive Pro – Impuls): motive pro pentru a acționa conform impulsurilor, să te dai bătut, să capitulezi în fața lor  sau se eviți ceea ce este necesar să faci.

Prima coloană – a doua linie (Motive Pro – Inhibare Impuls):  motive pentru a rezista impulsurilor, să faci ceea ce este de făcut și să nu renunți.

A doua coloană  – prima linie (Motive Contra – Impuls): motive contra pentru a acționa conform impulsurilor, să renunți sau să eviți ceea ce este necesar să faci.

A doua coloană – a doua linie (Motive Contra – Inhibare Impuls): motive contra pentru a rezista impulsurilor, să dai curs impulsurilor și care sunt costurile pentru a le inhiba.

Al doilea exercițiu este de a pune ceva rece pe fața ta sau să îți scufunzi fața în apă rece. Asta te va ajuta să te calmezi deoarece va stârni răspunsul automat al corpului de a se relaxa. În cazul în care alegi să pui ceva pe față, încearcă să acoperi ochii și obrajii. Apoi să îți ții câteva secunde respirația. Va avea același efect ca la scufundatul feței.

Încearcă să eviți orice distrage, să fie cât mai puțin zgomot care să te distragă. Nu asculta muzică sau sta de vorbă cu cineva. Doar întinde-te pe pat, de exemplu, pune compresele reci pe față și ține-te de nas și repetă până te liniștești.

Al treilea exercițiu va fi relaxarea. Credeai că vei scăpa de ea? Nu nu nu, cred că este singurul lucru pe care-l pot sugera universal. Chiar ai nevoie de câte o pauză de la toată nebunia care are loc în mintea ta sau în exterior. Poate că ești suprasolicitată de griji și îți dai seama că sunt atât de multe că orice ai face numai dovedești să te liniștești. De aceea relaxarea este cea mai recomandată.

Cel mai ușor de exercițiu de relaxare este respirația în 4 timpi. 4 secunde INSPIRI, 1 secundă ȚII respirația, 4 secunde EXPIRI și 1 secundă ȚII, apoi repeți timp de 10-15 minute. Îți sugerez să exersezi zilnic. Frecvent am auzit următoarea așteptare: dacă nu-mi iese din prima, nu mai fac! Normal că nu va ieși din prima relaxarea. Probabil vei fi atât de stresată ca să îți iasă și să faci bine, că nu te vei relaxa. Important este să te concentrezi pe senzația respirației.

Pune o mână pe abdomen și concentrează-te ca ea să se miște prima dată la inspirație și expirație. Setează-ți un cronometru ca să țină cont de timp și apoi concentrează-te pe respirație. Treci peste dacă greșești de câteva ori sau uiți să numeri. Pe măsură ce vei exersa va ieși mai bine. Doar fii atentă la cum se simte corpul. Nu încearca să te relaxezi forțat. Nu va ieși.

Am încercat să fac o combinație de strategii cognitive și comportamentale. Uneori, impulsurile s-ar putea să fie prea puternice ca să ai timp să le găsești o explicație, așa că poți apela la apa rece, dar nu omite să completezi tabelul după ce a mai scăzut intensitatea. Cu cât înveți un număr mai mare de strategii, cu atât mai ușor îți va veni să îți reglezi impulsurile în funcție de context.

Ce este importat la ceea ce ți-am sugerat este partea de aplicabilitate pe care e nevoie să o faci. Da, le poți citi, exersa de 2-3 ori și apoi să renunți pentru că nu simți efectele imediate. Totul cere timp, iar tu meriți să ai cel mai bun timp cu tine. 

Nu te da bătută de la primele încercări. Învață din ceea ce faci, vorbește-mi cu calm și continuă să exersezi. În cazul în care întâmpini dificultăți, scrie-mi despre cum te simți și ce crezi că nu funcționează la tine. O să îți răspund cât pot de repede.

EXPLOREAZĂ

NEWSLETTER

EXPLOREAZĂ

Abonare newsletter

Îți place ce ai citit până acum și ai dori să primești informațiile înainte de a apărea pe site?