Bine ai venit la Podcastul Reflecții, unde luăm întrebări care ne macină de ceva timp și le căutăm un răspuns.
Sunt Andrei Solomon și în acest episod vreau să îți vorbesc despre alte două scenarii de meditație, pe care le-am propus atunci când am început acest proiect.
Ca să începem cu dreptul ascultarea celor două scenarii am să te rog să îți alegi un loc un confortabil pentru tine. Poate să fie un scaun, fotoliu, pe pat, o canapea sau chiar pe jos. Importantă este poziția. Să fie una confortabilă pentru tine și pentru corp. Să fie spatele drept. Îți poți seta o alarmă de 10-15 minute. Instrucțiunile te vor ajuta să intri în starea de relaxare, apoi poți continua până sună alarma sau până simți că îți este suficient. Am să te rog să asculți video-ul complet. Voi pune niște timestampuri, ca să îți fie mai ușor să ajungi la un scenariu anume și la partea de final.
Acum am să te rog să inspiri de câteva ori abdominal, să simți cum se umple abdomeniul cu aer și pe expirație poți spune relaxare sau calm.
Facem asta de câteva ori. Aici inspir și expir de câteva ori cu ascultătorul.
Vreau să te imaginezi pe o suprafață nisipoasă. Este cald, o temperatură acceptabilă. Simți cum nisipul se lipește de pielea ta. Este o senzație plăcută. Mai este o adiere din când în când, ușor răcoroasă. Bucură-te de aceste senzație. Lasă-le să îți cuprindă tot corpul. Simți cum se închid ochii și te relaxezi cu fiecare respirație. Ai senzația că mintea îți este calmă pe măsură că inspiri și expiri.
Observi pe măsură ce faci asta, o senzație stranie. Simți cum te afunzi în nisip. Cum se face o trecere de la senzația plăcută de piele la cuprinderea corpului. O presiune din ce în ce mai puternică asupra ta. Ca și cum te strânge și te înfășoară.
Încerci să te împotrivești, dar asta parcă face să fie și mai rău.
Îți propun să te oprești din ceea ce faci. Să stai în această situație. Să conștientizezi fiecare senzație pe care o percepe corpul. Nu le interpreta într-un fel anume. Ia-le așa cum sunt. Poate fi o senzație răcoroasă sau una mai caldă. Mai strânsă sau mai lejeră. Nu te împotrivi. Lasă să treacă prin tine fiecare senzație.
Inspiră și expiră, lent și relaxat. Nu se va întâmpla absolut nimic. Pe măsură ce lași stările acestea să treacă, o să simți cum ușor ușor te ridici la suprafață. Cum senzația aceea de apăsare dispare. Greutatea de pe corp începe să nu se mai simtă. Observă cum mâna dreaptă este din ce în ce mai relaxată și se lasă ridicată singură din nisip. Cum poți să îți miști degetele, ușor. Apoi mâna stângă se ridică. O senzație similară te cuprinde. Încearcă să miști un deget. Apoi piciorul drept este ridicat la suprafața nisipului. S-ar putea să simți o mică furnicătură la nivelul degetelor. Mișcă-le ușor, dar într-o manieră relaxată. Piciorul stâng este cuprins de aceeași relaxare. Încearcă să miști un pic degetele.
După un timp se ridică tot corpul la suprafață. Observă cât de ușor poți respira acum. Cât de lin și relaxat inspiri și expiri. Cum se simt iar razele soarelui pe pielea ta.
Rămâi în această stare. Las-o să îți cuprindă tot corpul. Să simți relaxarea de la urechea dreaptă până la degetul mic de la piciorul stâng.
Așa aș vrea să îți imaginezi că uneori se simte corpul și mintea când gândurile dau năvală și simți că e prea mult pentru tine. Că vin și nu se mai opresc. Similar poți face și cu ele. Lasă-le să vină, observă-le și apoi lasă-le să treacă.
Vor avea momentul lor de atenție, când te vei apuca de lucru. Dar până atunci, să aștepte la rând.
Încearcă ușor să îți miști mâinile și picioarele. Lasă respirația să fie naturală. Așteaptă 30 sec și apoi te poți ridica sau mișca cu totul.
Pentru cel de-al doilea scenariu voi relua un pic scenariu de început, în cazul în care asculți separat și să ai o introducere.
Alege un loc relaxant și confortabil. Poate fi un scaun, o canapea, fotoliu, pe pat sau chiar pe jos. Important este să fie o poziție relaxantă pentru tine și spatele să fie drept. Altfel s-ar putea să te simți inconfortabil după un timp și o să te distragă de la ceea ce faci.
Propuneți să respiri abdominal de câteva ori. Inspiră și expiră, lent și calm. Pe expirație poți spune calm sau relaxant. Sau orice alt cuvânt asociezi cu această senzație.
Închide ochii și imaginează-ți că ești într-o piscină. Pe o saltea din aceea gonflabilă și te bucuri de vremea plăcută de afară. Simți cum pielea ta absoarbe razele soarelui și te încălzești ușor ușor. Este o senzație plăcută. Lasă să cuprindă tot corpul. Simte cum această căldură se simte la nivelul urechilor, nasului, mâini, abdomen și picioare. Nu forța să fie o senzație puternică și de impact. Doar observă cum se produce schimbarea ușor.
Fără să îți dai seama, gonflabila se dezumflă și intri în contact cu apa din piscină. Este un pic mai rece față de ceea ce simțeai, dar te poate lua prin surprindere. Acum te vezi în poziția în care e nevoie să înoți ca să nu ajungi la fund. Dar oare chiar este nevoie să te agiți?
Încearcă, treptat să îți relaxezi mâinile și picioarele. Capul va rămâne la suprafață. Cu cât te vei zbate mai mult cu atât mai multă energie vei investi ca să rămâi la suprafață.
Îmi dau seama că îți vine greu acum, dar imaginează-ți cum corpul se lasă ridicat de către apă. Te va ridica lin, ca și cum te-ar susține cineva de dedesubt. Cum te împinge la suprafață. Lasă senzația să se simtă în tot corpul.
Simte această relaxare la nivelul capului și gâtului, observă cum tensiunea din gât dispare și simți că ai capul așezat pe ceva moale. La fel procedăm cu mâinile și picioarele. Lasă-le să se miște acum cum le vine. Observă cum au o minte proprie, cum se ridică și coboară, până își găsesc un echilibru. Așa vor fi și picioarele. În ritmul tău, senzația de relaxare se va simți. Nu o căuta cu încrâncenare.
Mișcă ușor degetele de la fiecare mână și picior. Simte-le prezența și atât. Concentrează-te pe tot corpul și inspiră profund abdominal.
Rămâi în această stare pentru următoarele minute. Când simți că e suficient sau îți sună alarma e momentul să revii la ceea ce făceai mai devreme sau te poți reapuca de treabă. După ce deschizi ochii, permite-ți cel puțin 1 minut în care să mai stai acolo, mișcând ușor mâinile, picioarele și capul. Lent cât să simți că revii în simțuri. Apoi te poți ridica și să îți vezi de treaba pe care o mai ai.
Poate ai observat că sunt câteva momente în scenarii de provocare. Care te scot un pic din starea de relaxare și prezintă un test. L-am introdus pentru că poate fi similar cu gândurile intruzive care pot apărea în timp ce faci exercițiul. Apar și simți că nu mai poți scăpa de ele. Pot să fie despre cât de rău te concentrezi la scenariu și simți că nu te relaxezi absolut deloc sau s-ar putea să fie despre lucrurile care au loc în viața ta. Provocări peste provocări care revin și revin în mintea ta.
Odată cu relaxarea vor veni și ele. De aceea îți recomand să le lași să vină. Este un lucru normal. Aș vrea totuși să îți îndrepți atenția asupra respirației tale și a dorinței de a te relaxa. Nu te gândi să suprimi sau să alungi gândurile intruzive pentru că vor fi și mai prezente așa. Important este să te concentrezi pe tine. Pe ceea ce simți în momentul de față și unde îți dorești să ajungi.
Personal, fac aceste exerciții înainte de terapie. Mă ajută să am o minte mai clară și fac o mică revizie a ceea ce am discutat anterior cu clientul. Sunt mai odihnit și mai concentrat pe discuția noastră.
Sper să îți fie de folos aceste două scenarii. Mi-aș dori să îmi scrii în secțiunea de comentarii sau în privat pe facebook (îți las link-ul în descriere) dacă observi o schimbare după ce ai exersat cel puțin o săptămână, aproape zilnic.
Ne auzim la următorul episod, va fi unul rezumativ. Să împărtășesc un pic din experiența de până acum. Rezervă data de 30 iunie, ora 19 pentru următorul episod 😀