fbpx
andrei solomon

Adresă Cabinet

Online

+40 749 022 963

08:00 - 19:00

Program

L-V: 08:00 - 19:00

Cum Să Fii Mai Iertător cu Tine?

Am vorbit un pic despre compasiune data trecută. Și-mi propun să dezvolt un pic subiectul pentru că prinde atât de bine atunci când lucrezi la tine.

Atunci când depui un efort, în special când înveți să faci ceva nou. De exemplu, schimbi locul de muncă sau primești sarcini noi, diferite de ceea ce făceai înainte s-ar putea să auzi o voce critică care să-ți aducă aminte cât de prost faci lucrul respectiv, când de nepotrivit, stângaci ți-ai făcut treaba.

Iar asta, nu este tocmai încurajator. Nu te ajută să fii mai atent, să îți observi plusurile. Să vezi că de fapt ești productiv și că faci o treabă bună.

Vocea respectivă te tot bate la cap. Îți readuce aminte cât de nepotrivit ești la locul de muncă, acasă, peste tot. 

Și cum o poți opri, poate te întrebi?

Urmând următoarele exerciții, pe care ți le propun mai jos.

Pentru început, vreau să vedem de unde pornim. Care este nivelul la care te afli acum? În cazul în care nu știi, este ok. Am pregătit pentru tine un chestionar pentru a analiza nivelul de compasiune (sau iubire de sine). 

Am rugămintea de a completa acest chestionar săptămână de săptămână. Poți să lucrezi luni la el sau duminică. Important este să-l completezi în mod constant pentru a vedea ceea ce se întâmplă cu tine, intrapersonal. 

Dacă te-aș întreba așa de nicăieri, ai presupune nivelul la care ești. Dar asta nu ajută pe termen lung. Și atunci hai să avem ometodă de a ne monitoriza.

Stând cu gândurile noastre, putem să fim subiectivi. Mai ales dacă am avut o zi neplăcută sau o săptămână neplăcută, ghici ce: răspunsul tău va fi mai negativ decât ceea ce știm deja, dacă ai completa chestionarul.

În același timp, a fi blând cu tine, nu înseamnă că de acum vei deveni o persoană fără direcție pentru că te complaci cum ești.

Compasiunea se referă la partea de pozitivitate în viața ta, dar și de-ați asuma greșelile pe care le faci, să îți iei lecțiile din ele și să fii mai bun după. Vine cu o doză de curaj, să recunoști că ai gafat, să-ți asumi vina și apoi să mergi mai departe.

Dacă te întorci frecvent în trecut, la ceea ce ai făcut, la ceea ce ai fi putut face mai bine, îți trăiești viața în trecut. Iar ceea ce se întâmplă acum cu tine trece neobservat.

Apoi la final de zi sau săptămână o să zici că nu ești mulțumit de ceea ce ai făcut. Da, impresia pe care o ai vine din faptul că-ți direcționezi atenția spre ceea ce putut face mai bine într-un anumit segment din trecut  și nu în prezent.

Întrebarea mea pentru mine este: ce poți face acum pentru a te simți mai bine? 

Sunt curios care este răspunsul tău. 


Acum că știm care este nivelul tău, hai să dezvoltăm niște aptitudini care să te ajute să crești rezultatul răspunsurilor tale.

Pentru început să exersăm partea de a fi mindful. Să-ți dai seama când vine vocea critică și să fii prezent. Îți propun setul de mindfulness la care am lucrat. 

Sunt exerciții ușor de urmat. Important este să fii consecvent cu ceea ce faci. Așa vei avea rezultatele pe care ți le dorești.

După ce ai completat chestionarul de mai sus, vreau să-ți propui care să fie nivelul la care vrei să ajungi. Poate scoți un scor de 40 la prima completare. Uită-te unde ai scoruri mai mici și gândește-te ce poți face ca să dezvolți un răspuns mai bun acolo. 

Obiectivul tău nou să fie (exemplu): vreau să ajung la un scor de 70 după aproximativ 3-4 luni de zile, în care mă țin de exerciții. 

Poate ți se pare mult să dureze 3-4 luni. Dar mi se pare un termen realist. Pentru că este nevoie să ținem cont că mai faci și alte lucruri între timp. Locul de muncă poate fi obositor, copiii pot fi și ei consumatori de energie, timpul de acum – cu toate restricțiile, pandemia, te consumă la final de zi. Să nu ne ascundem după deget. Sunt aspecte realiste, de care să ținem cont. 

Următoarea propunere este: ascultă exercițiul de mai jos!

Ascultă o dată la două zile. Caută să ai cel puțin 15-20 de minute în care să nu te întrerupă nimeni. Dacă simți că în casă nu poți face asta, ascultă în mașină. Important este să nu te deranjeze nimeni. Și să nu fii în trafic. Că nu o să te ajute prea mult să-ți împarți atenția în multe părți.

Încearcă cu aspecte moderate. Ia-o ușor cu tine! Nu te grăbi sau arunca cu capul înainte. Așa va fi mai mult activată vocea critică. Care să te împiedice să te ocupi de ceea ce te-ai apucat. 

Apoi o să zici că nu funcționează exercițiile. Desigur, ai dreptate, dar hai să vedem ce te reține din a avea rezultate. Și să schimbăm ceva în tot designul pe care l-am pregătit

EXPLOREAZĂ

NEWSLETTER

EXPLOREAZĂ

Abonare newsletter

Îți place ce ai citit până acum și ai dori să primești informațiile înainte de a apărea pe site?