fbpx
andrei solomon

Adresă Cabinet

Online

+40 749 022 963

08:00 - 19:00

Program

L-V: 08:00 - 19:00

Picture of Andrei M. Solomon

Andrei M. Solomon

Psihoterapeut Cognitiv Comportamental

Bine ai venit la Podcastul Reflecții, unde luăm întrebări care ne macină de ceva timp și le căutăm un răspuns.

Sunt Andrei Solomon și în acest episod răspund la întrebarea: Din ce îți iei sentimentul de mândrie și mulțumire?

Rulează videoul

Când m-am gândit pentru prima dată la mândrie, m-am gândit la infatuare. La acel sentiment de grandomanie și m-am întrebat dacă asta este direcția în care merg sau chiar asta am simțit cu adevărat?

Cel mai recent scenariu care m-a dus cu gândul la mândrie a fost faptul că am reușit să persist în a lucra la acest proiect. Podcastul Reflecții a devenit un obicei bun. Partea de meditație și de găsire a răspunsurilor m-a făcut să fiu mai deschis la mai multe păreri și la ideile care pot apărea din exterior.

Starea a fost de satisfacție, că nici nu am mai ținut cont de faptul că au trecut atâtea luni bune de când am început. Și mă văd făcând asta în continuare. Apoi am început să schimb repede starea emoțională.

În ideea în care să nu mă îmbăt cu acești lauri și să las munca să fie mai prejos. A apărut o teamă că asta m-ar face să fiu mai leneș, mai delăsător în această direcție.

Și cu ocazia asta mă întreb cum vezi tu momentele de mândrie? Îți permiți să te bucuri de ele? Să-ți iei energia pe care o meriți pentru efortul pe care l-ai depus de-a lungul timpului.

Acum mă gândesc și la finalizarea facultății, masterului, găsirea unui loc de muncă și să petreci o perioadă lungă de timp, să-ți întemeiezi o familie, primul copil ș.a.md. unde-ți iei un angajament de lungă durată. Să fim sinceri, nu este doar roz această perioadă. Este plină de provocări. Nu e doar cu bune. Sunt momente în care-ți dorești să te lași. Să renunți. Că o poți face mai târziu. Dar chiar așa este?

Voi rămâne pe exemplul cu facultatea, însă unele idei cred că se aplică și pentru alte contexte. Mi se pare mai greu să continui când vârsta o ia înainte. Apar alte provocări și devine și mai solicitant să faci asta.

Așa că, te convingi că merită și continui să te prezinți la ore, să înveți pentru examene și tot alaiul. Iar la final de an, cu toate ceremoniile începi să-ți dai seama că totul a avut un sens pentru tine. Important este să-ți reamintești de momentele de cumpănă. Care-ți sunau în cap și ziceau că nu merită să continui, că nu are rost să o faci în continuare și tot așa.

Ajuns la final, acordă-ți permisiunea de a savura clipa. Toate emoțiile care vin la pachet cu mulțumirea de sine. Indiferent de performanța avută, că a fost de top, medie sau de trecere. Ai reușit să o duci la capăt.

Notează astfel de reușite. Când vei fi tristă, nemulțumită de propria persoană, te poți întoarce la ele. Aceste mici sau mari momente de victorie.

Foarte probabil o să-ți vină să te gândești că se putea mai bine și este normal. Dar la fel de normal este să-ți permiți să trăiești aceea amintire nedistorsionată.

Mă gândeam că asta se va întâmpla destul de des. Și că va fi frustrant să tot o fac pe parcursul vieții. Dar chiar să dureze o viață întreagă treaba asta?

Să tot restructurezi gândurile pe care le ai și să-ți spui că nu ai dreptate, că ceea ce gândești acum este fals este demontivant rău.

În același timp, face parte din proces. Merită să fii atent la gândurile tale. Și este absolut normal să nu mai știi ce să crezi despre ceea ce gândești. Este doar o perioadă de timp. Până începi să vezi care este de fapt normalul și să-ți setezi etalonul.

Dar totul este înspre binele tău. Te va ajuta să evoluezi. Să devii o persoană mai bună, mai capabilă de ceea ce ești tu cu adevărat.

Fac o mică pauză de la subiect, să descrețim un pic frunțile. Să respirăm un pic și să îți povestesc despre newsletterul la care lucrez pentru comunitatea celor care mă urmăresc de pe facebook, site, youtube. Este un newsletter lunar în care scriu despre teme din sfere diverse: relații romantice, stres, relaxare, somn, oboseală, curiozități. Îmi place să răspund la nevoile celor care-l citesc. Poți da un reply la un mail și să-mi adresezi o întrebare mai specifică și poate devine un subiect pentru un nou număr. De asemenea primești un pdf la abonare, în care ofer câteva detalii despre ceea ce se întâmplă în primele 4 ședințe de terapie. Link-ul de abonare îl vei găsi în descriere.

Dar stai așa, vreau cu ocazia sărbătorilor să ofer un voucher de 3 ședințe gratuite de terapie. Cuvântul cheie este: SĂRBĂTORI. În descriere vei găsi datele unde poți să revendici acest cadou. Este o ocazie perfectă de a stabili ordine în gândurile tale, înainte de sărbători.

Revenind la ideea de mulțumire și mândrie, mă gândeam că este nevoie să setezi câte un moment pe lună în care să faci o pauză și să vezi ce lucruri ai realizat în perioada respectivă. Nu contează cât de majore au fost sarcinile tale sau rezultatele, ci savurează momentul că te-ai ținut de ele. Este ceva acolo, ceva realizat de tine, prin propriile forțe.

Chiar dacă a ieșit un pic mai stângaci, ai avut câteva greșeli. Este ok. Totul merge în direcția potrivită. Este mai bine să faci pași în direcția pe care ți-o propui, decât să nu o faci deloc. Și cu prima ocazie, să te întorci la decizia ta de a nu lua o decizie și să ruminezi asupra ei.

Acțiunea va bate mereu o perspectivă de viitor. Este bine să plănuiești, nu vreau să fiu înțeles greșit, doar să nu ajungi să trăiești prea mult în viitor și prea puțin în prezent, în momentul de față.

În astfel de momennte îmi găsesc sentimentul de mândrie. Că ajung să fac lucruri noi, care știu că mă ajută să fiu mai bun, să fac demersurile potrivite și să obțin ceea ce vreau. Și mă accept cu ceea ce iese. Fie că a ieșit așa, mai aiurea, cu multe lucruri de îmbunătățit sau chiar a ieșit bine, merg înainte.

Și sunt mereu recunoscător față de ceea ce am și ceea ce am reușit să fac în ciuda așteptărilor pe care mi le-aș putea seta față de viitorul instabil la care mă gândesc și aș putea să investesc prea mult.

 

Îmi dau seama că este un episod mai scurt de data asta. Poate sărbătorile își spun cuvântul sau poate este vorba de oboseala care se adună de la lună la lună. Dar ca fac legătură cu subiectul de astăzi, sunt mândru că pot să recunosc că am nevoie de o pauză. Să revizuiesc ceea ce fac și încotro merg.

Mă simt mulțumit de răspuns și am o stare plăcută că am vorbit despre asta. Mai menționam prin episoadele anterioare cât de fain se potrivesc întrebările acestea cu starea de acum.  Sper că și pentru tine este un sentiment plăcut când faci o  analiză a istoricului tău.

Până la următorul episod, abonează-te pe platforma unde asculți acest material, un like sau o distribuire mă ajută foarte mult ca să răspândesc conținutul creat. Îmi propun să fac o pauză. Până la finalul anului, în care să stabilesc direcția și frecvența cu care va apărea Podcastul Reflecții.

Mă bucur că se potrivește cu perioada sărbătorilor astfel încât să fie un moment de respiro atât pentru mine cât și pentru tine. Să vezi care să fie direcția ta pe următorul an sau mai mult.

Ne vom reauzi în ianuarie, cu episoade noi și de calitate!

Distribuie articolul:

EXPLOREAZĂ

NEWSLETTER

EXPLOREAZĂ

Abonare newsletter

Îți place ce ai citit până acum și ai dori să primești informațiile înainte de a apărea pe site?