Bine ai venit la Podcastul Reflecții, unde luăm întrebări care ne macină de ceva timp și le căutăm un răspuns.
Sunt Andrei Solomon și în acest episod răspund la întrebarea: Ce reprezintă bogăția pentru tine?
A fost o perioadă în care am încercat să definesc ideea de bogăție. Mi-am dat seama că sunt multe ramuri care pot fi descrise. Fie că e vorba despre bani și bunuri materiale, fie că e vorba despre parcursul spiritual care te face să te simți bogat, despre familie și cercul social, despre sănătate și orice ar putea să mai fie opinia fiecăruia.
Am ales să vorbesc despre partea financiară mai mult, deoarece unele aspecte ce țin de bogăție sunt mai subiective și diferă foarte mult de la o persoană la persoană, în funcție de valorile după care se ghidează.
Desigur, discuția despre bogăție din perspectivă financiară va fi și ea subiectivă (și aici pot adăuga că și studiile susțin asta) pentru că fiecare are un prag diferit în care să se simtă confortabil.
Opinia mea a evoluat de-a lungul timpului deoarece am trecut prin experiențe diverse. Pot spune că de mic, ideea de a avea bani înseamna să-mi permit să-mi cumpăr lucruri pentru care să nu cer voie. Dacă voiam o jucărie, munceam pentru ea. Nu conta cât costa, atâta timp cât îmi permiteam să o cumpăr.
Apoi ușor am fost atras de ideea de a face bani rapid și fără mult efort. Dar foarte repede mi-am dat seama că nu eram persoana care să beneficieze de acei bani, ci mai degrabă altcineva, așa că am luat o pauză, definitivă de la acest sport extrem 😊
Am zis că e necesar să nu mai apăs pe pedala de accelerație pentru că-mi fac singur rău. Să cred într-o nălucă de la o vârstă fragedă nu-mi face bine. Mai ales când nu am mecanismele necesare de a mă proteja în fața așteptărilor nerealiste la care mă supun.
Așa că, am mers către educație. Să observ cum fac persoanele din jur, pentru că altfel, nu prea am observat să se discute pe la școli despre cum să-ți gestionezi banii. așa că am recurs la cărți, care mai decare pentru a pune bazele.
Când mă gândesc la asta, ceea ce făceam pe atunci era un alt soi de bogăție. Cea informațională, care simt că-mi oferă mai multă satisfacție decât cea financiară. Dar să nu mă îndepărtez de la subiect.
Poate din cărți nu-mi obțineam cea mai punctuală informație, de nișă, dar se adunau cunoștințele și împrumutam tehnică cu tehnică și o adaptam la stilul meu de viață și așa mai departe.
Pe baza lecturii a început să încolțească ideea că nu doar banii din cont sau din portofel denotă valoarea pe care o ai ca persoană. Așa putem discuta despre persoanele care câștigă la jocurile de noroc sau la loto și nu știu ce să facă cu o așa sumă de bani, iar în câțiva ani, ghici ce, tot la același nivel sunt.
Și nu-mi doream asta. Din curiozitate am început să văd de ce este acest prag al banilor. Studiile realizate pe acest subiect sunt foarte diverse. De la bias-urile pe care le avem față de străini, când este necesar să împărțim banii până la suma care ne face fericiți.
Pentru această întrebare chiar am vrut să verific ce spune literature de specialitate. Un articol de care am dat recent mi-a oferit câteva semne de alarmă.
Menționez că articolele vor fi anexate la transcriptul episodului, aflat în descriere sau notițele de providerul de podcast.
Studiul longitudinal a investigat cum ne afectează îngrijorările despre bani sau lipsa lor sănătatea fiziologică. Una dintre concluzii precizează că persoanele care au avut un grad mai înalt de îngrijorări, au avut dureri. Și pe măsură ce se timpul trecea și îngrijorăriile erau din ce în ce mai puternice, participanții resimțeau un grad mai ridicat de pierdere a controlului și creștea durerea resimțită.
La așa ceva nu m-am așteptat, dar are sens. Stresul pe care-l resimțim din cauză că ne preocupăm mereu de situația materială ne poate provoca stări neplăcute în corp. chiar să ajungem să ne îmbolnăvim.
Și aici aș vrea să fac trimitere la un alt studiu, în care se investiga care este nivelul la care ne simțim confortabil cu banii pe care-i avem. Când ne dăm seama că ceea ce câștigăm este suficient pentru noi sau ne trebuie și mai mult. Autorii studiului menționau că fiecare avem un prag al nostru de bunăstare. Ceea ce este sub prag ne creează un stres pentru că nu este suficient și ce se află peste prag iarăși ne face să ne simțim inconfortabil.
Putem include mulți factori care să influențeze nivelul. Poate fi stilul nostrum de viață, pot fi problemele de sănătate personale sau a cunoscuților noștrii, poate ceea ce vedem prin emisiuni, exemplele pe care le preluăm de la vedete și motivele pot continua. Și atunci când te afli peste prag, ești nevoit să faci compromisiuri pentru o perioadă de timp ca să rămâi la acel nivel.
Poate mai puțin timp cu familia, mai mult stres, decizii mai importante de luat care influențează multe alte persoane și la final îți dai seama că deși câștigi mai mult, ai o viață mai bună, nu te simți prea satisfăcut.
Ce se poate face? Poate te întrebi. Răspunsul mi-aș fi dorit să fie simplu, dar nu prea e așa. Un review realizat în 2016 care investiga legătura dintre timp, bani și fericire arăta că sunt două direcții importante către care se pot orienta persoanele pentru a crește gradul de fericire. Orientarea către a face cadouri altor persoane și să cumpere experiențe decât lucruri materiale. Ceea ce au mai observant este diferența de cuvinte folosite. Cei mai tineri foloseau expresii ce aveau legătură cu entuziasmul și senzațiile tari, iar cei mai în vârsta raportau mai mult ideea de calm.
Cum ai putea să te bucuri mai mult de timpul tău? În același review menționează de capsule ale timpului. Ce implică ele? Sunt niște cutii cu amintiri. Orice ai făcut și ți s-a părut relevant, poți adăuga în cutie. Poți chiar să descrii, dacă nu ai o poză sau ceva palpabil.
Când deschideau cutia peste câteva luni (în cazul de față) se simțeau mai fericiți, mai ales de activitățile simple, nu de cele extraordinare. Un lucru care m-a surprins. Nu mă așteptam la acest rezultat.
În concluzie, fiecare avem un stil al nostru de a vedea bogăția și pentru a ne simți fericiți este indicat să ne orientăm către experiențele pe care le avem, cu persoanele potrivite și să privim timpul ca fiind ceva finit.
Mi-a plăcut să mă documentez în legătură cu acest subiect și să fac o combinație dintre reflecția personală și suportul teoretic.
Pentru următorul episod voi răspunde la întrebările pe care le primesc din partea comunității. Scrie-mi în privat și marți pe 22 iunie vei afla cum am răspuns.