fbpx

Adresă Cabinet

Online

+40 749 022 963

08:00 - 19:00

Program

L-V: 08:00 - 19:00

Începuturile Unui Psihoterapeut – Ștefania Cihodaru-Ștefanache

Stefania Cihodaru Stefanache

Îți mulțumesc că ai acceptat invitația de a povesti despre parcursul tău ca și tânăr psihoterapeut. Cu următoarele articole, vreau să fac mai vizibil care sunt pașii pentru a lucra în acest domeniu și care sunt lecțiile pe care fiecare le-a învățat.

Să începem cu o scurtă descriere despre tine. Care este pregătirea ta, care a fost parcursul tău academic pentru a ajunge terapeut?

Sunt psiholog clinician, psihoterapeut și doctorand la Școala Doctorală Interdisciplinară din cadrul Universității din București. Am absolvit Facultatea de Psihologie și Masterul de Psihologie clinică, consiliere psihologică și psihoterapii individuale și de grup din cadrul Universității Babeș-Bolyai.

Îmi desfășor activitatea în propriul meu cabinet, unde mă dedic procesului de psihoterapie cognitiv-comportamentală. În funcție de nevoile fiecărui client, integrez tehnici din terapia centrată pe scheme cognitive și terapia prin acceptare și angajament.

Pentru mine, relația terapeutică este esențială. Fiecare întâlnire cu un client este o oportunitate de a crea un spațiu sigur, unde putem explora și depăși dificultățile. Chiar dacă nu este întotdeauna ușor să gestionezi suferința, bucuria de a vedea progresele clienților mei face ca fiecare efort să merite.

Pe lângă experiența de practician, în cercetare explorez modalități inovatoare de a optimiza interacțiunea om-robot, pentru a îmbunătăți calitatea vieții oamenilor. Îmi place să împărtășesc descoperirile și cunoștințele mele la conferințe și seminarii, aducând psihologia mai aproape de ceilalți. Mă implic în aceste activități, pentru că Psihologia este un domeniu valoros pentru mine.

Cum te-ai simțit când ai terminat masterul și ai început demersul de a lucra/practica?

Când am terminat masterul, am fost plină de entuziasm. După cinci ani de studii intense, eram pregătită să aplic cunoștințele acumulate pentru a ajuta oamenii. Totuși, partea birocratică a demersului acesta a fost grea uneori. M-am adaptat și am învățat să împart sarcinile mari în pași mai mici și să mă bucur de fiecare mic succes.

Odată ce mi-am îndeplinit visul de a-mi deschide cabinetul, am învățat să tolerez incertitudinea și să mă adaptez fiecărui client, o muncă intensă care implică ascultare activă, concomitent cu selecția celor mai potrivite strategii validate științific și gestionarea propriilor emoții în timpul ședințelor de psihoterapie.

Care a fost abordarea ta? Ai ales să te angajezi (concursuri, urmărit joburi disponibile) sau ai mers către deschiderea unui cabinet particular?

Deși am explorat diverse oportunități de angajare, în cele din urmă am ales să îmi deschid propriul cabinet, o decizie care mi-a oferit flexibilitatea necesară pentru a mă dedica cu pasiune proiectelor personale.

Pe lângă activitatea de psihoterapeut, sunt doctorand în Psihologie și studiez efectul Uncanny Valley dintr-o perspectivă interdisciplinară. Sunt pasionată de studiul relației omului cu tehnologia, în special de interacțiunea noastră cu chatbots, roboți și/sau Inteligența Artificială.

Totodată, sunt asistent universitar la Facultatea de Psihologie din cadrul Universității din București, unde susțin seminarii introductive studenților pentru familiarizarea cu terapia cognitiv-comportamentală și terapia prin acceptare și angajament.

Munca mea se înscrie în paradigma scientist practitioner, învăț continuu și împărtășesc mai departe cunoștințele pe care le-am acumulat.

Ai ales să dezvolți ceva particularizat (să ai un site propriu, un podcast, newsletter, colaborări cu diverse instituții) care să te facă cunoscută?

Am decis să mă concentrez pe activitatea online, folosindu-mă de rețelele de socializare și de alte platforme care promovează psihoterapeuți. Acest spațiu virtual mi-a oferit oportunitatea de a ajunge la un public mai larg.

Care sunt lecțiile pe care le-ai învățat până în momentul de față?

Am învățat că lucrurile mari necesită timp. Am învățat să fiu mai blândă cu mine în momentele de tranziție și să mă bucur de procesul de construire a obiectivelor, chiar dacă rezultatele dorite nu sunt imediate. Pe scurt, am învățat să mă bucur de călătoria pe care o parcurg până la destinație.

Ce ți-ar fi plăcut să știi înainte de a profesa? Fie că e vorba de o altă specializare, angajat versus cabinet.

Aș fi vrut să știu că psihologia este un domeniu atât de ofertant. Pe lângă cabinetele private, există oportunități de muncă în instituții publice, cercetare și mai ales în echipe interdisciplinare. Alegerea de a studia psihologia nu este limitativă, ci este una care poate veni cu multe satisfacții profesionale atunci când ești dedicat.

Ce ai recomanda pentru studenții care-și propun să lucreze ca terapeut?

Le recomand studenților să învețe de la profesioniști care îi inspiră, să fie pasionați de cunoaștere și să caute oportunități de practică și voluntariat. Să interacționeze cu oameni din diverse medii și să nu le fie teamă de greșeli, pentru că acestea fac parte din procesul de dezvoltare.

Îți mulțumesc tare mult pentru răspunsurile oferite. Dacă este cineva interesat să ia legătura cu tine, unde te pot găsi?

Mulțumesc și eu. Mă pot găsi pe Facebook, Instagram, Linkedin și Website

Newsletter-ul Specialistului

Vrei să fii la curent cu informații din domeniul psihologiei?

Înscrie-te la Newsletter!