fbpx
andrei solomon

Adresă Cabinet

Online

+40 749 022 963

08:00 - 19:00

Program

L-V: 08:00 - 19:00

Pasi Pentru Specialisti | Sesiunea de Q&A #6

În cadrul ultimei întâlniri, din luna martie am discutat despre pașii pe care îi avem de urmat atunci când termini facultatea (nivelul de licență și master) și vrei să alegi o școală de formare pentru a începe procesul de supervizare. 

Apoi am discutat despre sursele de informare la care pot apela psihologii, ca să rămână informați, despre evenimentele din acest an și dacă a existat o diferență la nivelul clienților (dacă au fost mai mulți sau mai puțini în contextul pandemiei).

Să începem cu documentele necesare pentru intrarea în supervizare. Astea sunt cele mai ambigui de făcut și de deslușit. 

După finalizarea licenței, ai două sau să zicem trei opțiuni la îndemână. Poți să aplici pentru a avea atestat de liberă practică pentru psihologie clinică (asta înseamnă că poți colabora ulterior cu clinici pentru a face evaluări). Pașii pentru dosar îi găsești aici. Anexa nr. 1 este ceea ce ai nevoie. Ai link-ul pentru toată pagina, pentru că mai jos de lista de anexe ai modele de cerere, ultima filă la dosar și ce altceva ți se mai pune la dispoziție de CPR. 

După ce ai depus dosarul ai de așteptat câteva săptămâni bune. Nu recomand lunile de vară și sărbătorile mari, o să ai mai mult de așteptat.

A doua opțiune este să mergi la master, să finalizezi studiile și apoi să aplici pentru o școală de formare. Aici recomand să te interesezi de variantele accesibile ție, preferință personală și validatate științifică. Nu fac lobby pentru CBT, doar observ că oamenii care doresc să vină la terapie doresc ceva care să aibă un fundament științific. Să fie făcute câteva studii, să nu facă degeaba exercițiile din terapie. Dacă mergi pe această opțiune, o să dureze un pic până ajungi în perioada de supervizare, în jur de 4 ani până termini facultatea și școala de formare.

Și a treia opțiune, este să faci un master (dacă bine am reținut, se cere acum pentru psihoterapie și este bine să consulți anexa nr. 2 pentru a vedea în ce categorie de încadrezi la nivel de studii) și să te înscrii la o școală de formare, în paralel.  Mi se pare greu de făcut, este obositor și rămâi fără timp. Dar scurtezi din perioada de învățare.

Acum se discută despre modificarea legii care reglementează profesia și pe baza lor s-ar putea ca universitățiile să acrediteze o parte din masterele de psihologie ca să fie mai ușor de făcut formarea teoretică, dar asta încă nu este cert. Singura universitate este cea din Cluj și formarea este pe CBT.

După finalizarea studiilor, poți aplica pentru dreptul de liberă practică pentru psihoterapie și pe baza lui poți să intri în supervizare. La fel, cum menționam mai sus, este un joc al răbdării. Durează până primești documentele înapoi. Atunci când semnezi contractul de supervizare, fie că e vorba despre psihologie clinică sau psihoterapie, contactează filiala unde ai domiciliul din buletin sau, pe perioada pandemiei s-au creat adrese de mail speciale care cuprind mai multe zone. Vezi la care te încadrezi și scrie-le. Răspund destul de repede la mail-uri. 

În ceea ce privește partea de evenimente, se organizează prima conferință de ACT (online) în perioada 7-9 mai 2021 cu invitați internaționali (Steven Hayes, Nikals Torneke, Rikke Kjelgaard, Russ Harris etc), pentru a beneficia de early bird, înscrie-te până pe 9 aprilie. Un lucru pe care l-am observat ca bonus, este accesul prelungit la prelegeri (până pe 8 iunie) ca să revezi anumite discuții din cadrul conferinței.

Chiar duminică am găsit informații despre conferința APIO (online), în perioada 27-29 mai. Ea este axată mai multă pe partea organizațională (I/O). Am auzit review-uri bune despre conținutul avut în fiecare an. Mai multe detalii nu am, momentan. Dar am lăsat link-ul pentru ceea ce este disponibil acum.

Și închei cu un pachet de evenimente organizate de către APCCR (CBT) pe tot parcursul anului, care sunt acreditate CPR. Au pe partea de tulburări de personalitate, transdiagnostic. Un pachet diversificat și disponibil tot anul. 

Este importantă prezența la conferințe pentru a fi la curent cu ceea ce este nou în domeniu și pentru a fi forțat într-o oarecare măsură, ai nevoie de 10 credite anuale pentru fiecare specializare cu care ești înscris la CPR. Dacă ai două specializări, ai nevoie de 20 de credite. Ceea ce știu că s-a schimbat, destul de recent, este transferabilitatea creditelor de la o specializare la asta, ceea ce îți poate ușura munca de a le aduna. 

În afară de evenimente și conferințe, am început să ascult podcasturi. Ce vreau să-ți recomand sunt următoarele: Ten Percent Happier (unde abordează o perspectivă de mindfulness asupra provocărilor de zi cu zi), Therapy Show (unde se discută despre diverse forme de terapie și sunt invitați de renume din fiecare ramură) și What’s the Schemata (unde se discută și se aprofundează noțiuni din Schema Therapy). Le ascult prin aplicația Pocket Casts, dar cred că sunt pe spotify, anchor sau iTunes sau orice altă platformă de podcasting. 

Despre asta am discutat în această lună, mulțumesc persoanelor care au participat și te invit să participi la următoarea întâlnire, de la sfârșitul lunii. 

EXPLOREAZĂ

NEWSLETTER

EXPLOREAZĂ

Newsletter-ul Specialistului

Vrei să fii la curent cu informații din domeniul psihologiei?

Înscrie-te la Newsletter!