fbpx
andrei solomon

Adresă Cabinet

Online

+40 749 022 963

08:00 - 19:00

Program

L-V: 08:00 - 19:00

Efectele Deprivării de Somn Asupra Organismului

Am considerat mereu că somnul este ceva așa plăcut de avut, dar să știu că pot fenta sistemul. De vreo două luni am început să verific un pic dacă este chiar așa. Am dat peste această prezentare care simt că oferă o sumarizare despre principalele efecte asupra organismului. Mai jos găsești câteva idei pe care le-am extras din discuție. Și au fost idei de extras.  Cel puțin faptul că nu pot recupera orele de somn m-a dezamăgit maxim. Am trăit într-o minciună 🙁

Informații generale despre somn:

Lipsa orelor de somn recomandate duce la o îmbătrânire urgentă.

Este important să dormi după ce ai învățat ceva nou. Ajută la consolidarea informațiilor dobândite. Dar ceea ce a descoperit Matthew este nevoia de a dormi înainte de a învăța ceva. Similar cu un burete după ce îl strângi. Absorbi mult mai multă informație dacă urmezi acești pași. 

A verificat care sunt rezultatele pentru persoanele care nu dorm cu o noapte înainte de ceva important: fie că vorbim de un examen, o prezentare importantă la muncă sau la facultate. A împărțit participanții în două grupe. O parte au dormit 8 ore, ceilalți nu au închis vreun ochi pe tot parcursul nopții. Nu li s-a dat voie să bea cafea sau să moțăie.

Apoi au fost rugați să învețe o listă de lucruri noi, în timp ce erau într-un RMN. La minutul 3:43 prezintă rezultatele din acel test. Ceea ce a descoperit a fost că pentru cei care nu au dormit le-a fost mai greu să învețe. Cu aproximativ 40% mai greu. O comparație interesantă: face diferența într-un examen luat cu brio și picat spectaculos.

Imaginile din RMN au mai arătat că hipocampul este mai activat atunci când ai dormit versus nu ai dormit deloc. Chiar sunt rezultate negative în ceea ce privește activitatea înregistrată. Minutul 4:50. 

Și un exemplu care să ilustreze partea aceasta de inactivitate este cu o comparație din filme. Probabil ai auzit de Memento. Să nu ții minte ce se întâmplă de la o zi la alta. Las un link pentru trailer, dacă te-am făcut curios și nu ai văzut filmul până acum.

Pe măsură ce avansezi în vârstă, calitatea somnului se înrăutățește. Mai ales acel somn de calitate, profund care ajută la transferul de informații despre care explică Matthew. Chiar cu implicații în Alzheimer. Desigur, sunt și alte cauze despre care se știe, dar sunt mai greu de înregistrat sau imposibil momentan. 

Matthew nu recomandă consumul de somnifere. Nu te ajută să ai acel somn de calitate despre care vorbește în video și este probabil să ai parte de complicații în viitor (cancer sau moarte).

La minutul 11:25 oferă un exemplu despre stimularea electrică în timpul somnului. Un mic șoc electric, foarte puțin sesizabil poate să producă schimbări la nivel fiziologic, îmbunătățind capacitatea de prelucrare a datelor. Și pune în balanță pentru aplicabilitatea în cazul persoanelor în vârstă sau cei cu demență.  Nu este recomandat de folosit la nivelul populației generale pentru că nu sunt aprobate și pt cei care comandă, o fac pe riscul propriu. Mai sunt necesare studii pentru a verifica aplicabilitatea intervenției.

Implicațiile somnului pentru educație:

Aici deschide subiectul despre programul de începere a orelor de la școală. Vine cu un exemplu cu o școală din America care a schimbat programul de la 7:25 la 8:30. Au urmărit scorurile la testele de performanță pentru cei mai buni 10% dintre elevii pe care îi aveau. Au luat așa, deoarece au considerat că în cazul lor, ora de începere nu ar trebui să aibă vreo influență. 

Acest experiment a fost făcut pe parcursul a doi ani. Prima evaluare a fost pentru a vedea care este performanța în mod normal, un baseline și următorul an a fost cel de intervenție. Rezultatele sunt grăitoare. Diferența de testare este una semnificativă, de aproximativ 200 de unități. 

Să nu ne concentrăm doar pe rezultatele academice. Problemele de comportament au scăzut, absenteismul a scăzut, problemele psihologice și psihiatrice au scăzut și ele, 

Și un alt lucru ce l-a frapat pe cercetător a fost faptul că expectanța de viață a crescut. Motivul? Au fost mai puține accidente de mașină și suicidul a scăzut. Un alt studiu, o altă instituție care a modificat ora de început a cursurilor a verificat pentru vârsta de 16-18 ani care a fost rata accidentelor. Rezultatele au arătat că s-au redus cu 70%. 

Somnul mai este important pentru a stabiliza sănătatea mentală și emoțională. Deprivarea de somn ne face să fim instabili emoțional. Trecem foarte ușor de la o stare la alta, în materie de câteva secunde. Detalii găsești la minutul 19:17.

Implicații sunt pe partea de depresie, anxietate, PTSD, schizofrenie și suicid. Matthew remarcă că nu există vreo tulburare în care să nu fie implicat somnul. 

Chiar și schimbarea orelor la nivelul întregii populații, pe glob, are un impact asupra sănătății. În perioadele respective, crește riscul de atac de cord  24% (primăvară) și scade în toamnă cu 21%

Implicațiile somnului în sistemul imunitar:

Chiar și o reducere cu 4 ore de somn, într-o singură noapte duce la 70% scădere în globulele albe. WHO a propus ca turele de noapte să fie considerate cancerigene deoarece există o legătură între lipsa orelor de somn și cancer. Pentru cei care au probleme de această natură, deprivarea de somn, urgentează evoluția cancerului în corp. Mai multe informații la minutul 28.

S-a realizat un experiment pe șoareci, pentru a vedea care este evoluția cancerului pentru cei care dorm suficient și cei care sunt întrerupți. Rezultatele arată că întreruperea somnului a accelerat dezvoltarea și chiar a ajuns să afecteze și alte organe. 

Secțiunea de Q&A din video:

Somnul nu se poate recupera. Nu este asemănător cu sistemul nostru adipos pe care-l putem pierde sau recâștiga prin alimentație și sport. Orele pierdute de somn sunt duse și gata. Organismul nostru nu este adaptat pentru așa ceva. Detalii la minutul 41:15.

Consumul de alcool, marihuana sau cafea înainte de somn, fie pentru relaxare sau un ultim efort de a termina o sarcină, nu ajută la creșterea în calitate. Chiar dacă nu ținem minte, ne trezim în timpul somnului, iar a doua zi avem sentimentul că suntem mai obosiți decât ne-am pus. Din cauză că este atât de fragmentat somnul nu ținem minte că ne-am trezit, dar asta nu înseamnă că am dormit bine. 

Expunerea la lumina albastră are un impact foarte mare asupra orei de somn. Matthew menționează că s-a făcut un studiu în care lectura de pe un iPad devansa producția de melatonină cu aproximativ 2-3 ore față de ritmul normal. Acum nu este important marca dispozitivului, ci ideea că expunerea la lumina albastră influențează calitatea somnului.

Sper că informațiile sintetizate în acest articol te ajută să îți dai seama cât de important este somnul pentru o viață sănătoasă, din multe puncte de vedere. Cel puțin, pe mine personal chiar mi-a schimbat  câteva concepții pe care le aveam deja întipărite și sunt uimit de efectele pe care le are. 

Sunt curios ce anume te-a surprins despre somn, ceva ce a fost șocant :))

EXPLOREAZĂ

NEWSLETTER

EXPLOREAZĂ

Abonare newsletter

Îți place ce ai citit până acum și ai dori să primești informațiile înainte de a apărea pe site?