fbpx
andrei solomon

Adresă Cabinet

Online

+40 749 022 963

08:00 - 19:00

Program

L-V: 08:00 - 19:00

Ce-am învățat în 18 luni de terapie online?

terapie online

Persoanele care au apelat la servicii psihologice sunt flexible. Majoritatea clienților au ales să continue să lucreze online și au fost mulțumiți de rezultate.

Mi-am dat seama că este mai ușor să participi la ședințe deoarece îți poți lua o pauză de la muncă fără să mai fie nevoie să recuperezi timpul pe care-l petreci pe drum spre cabinet + ședința de terapie.

S-a ușurat munca pentru clienți. Le-a fost mai ușor să completeze chestionarele pe care le puneam la dispoziție, față de cele în format hârtie și în același timp, a ușurat munca de interpretare a rezultatelor.

Am observat disponibilitatea persoanelor din străinătatea de a apela la servicii de terapie online. Circumstanțele le-au oferit o plasă de siguranță, ca să o numesc așa, și au început să caute ajutor de la distanță.

Prin noiembrie 2018 scriam un articol despre eficiența terapiilor online și studiile menționate atunci precizau că putem face pentru un număr limitat de simptome (anxietate, fobii specifice, depresie). Și așa este! În linii mari, am descoperit niște dezavantaje pe măsură ce am înaintat cu terapiile în mediul online.

Un dezavantaj pe care l-am simțit puternic, în contextul pandemiei, a fost imposibilitatea de expunere, în funcție simptomele pe care le-au prezentat clienții. Putem explora noi în imaginar situațiile dificile, dar ne plictisim să tot rămânem acolo deoarece suntem prea obișnuiți să fim cu gândurile noastre. Iar când ieșim în contextul real, unde nu mai există așa de mult control și siguranță precum în imaginar, ne provoacă mai mult discomfort decât în cele exersate.

Ce am mai observat că lipsește acum este faptul că nu mai este acel timp de reflecție pe care l-ai avea dacă ești pe drum. Acum e mai simplu să participi la ședințele de terapie deoarece te-ai învoit de la muncă sau ai terminat și ai intrat într-un call pe zoom, skype, discord ș.a.m.d. Nu mai este acel moment în care să te gândești la tine și să vezi despre ce urmează să discuți, ci imediat trebuie să fii pregătit.

Lipsește în anumită măsură intimitatea. În sensul că, dacă locuiești cu persoane care nu sunt de acord cu actul therapeutic sau sunt mai intrusive de felul lor să intre peste clienți, să-i deranjeze, să-i sâcâie sau chiar să asculte la ușă. În așa context, nu am decât să fiu înțelegător cu clientul și să onorez, dacă se poate, nevoia de a veni la cabinet.

Ceea ce am simțit personal a fost un sentiment de distanță cu persoana cu care vorbeam. Nu a fost mereu notabil, ci se simțea pentru ocaziile în care doream să empatizez cu stările clienților. Una este să asist la o descărcare emoțională, să plângem pentru cele întâmplate vs să o fac din fața calculatorului.

În concluzie, experiența cu terapia online este una pozitivă, cu unele neajunsuri care trebuiesc acceptate și lucrat pe ceea ce se poate modifica din starea clientului.

Pentru tine cum a fost experiența cu terapia online?

EXPLOREAZĂ

NEWSLETTER

EXPLOREAZĂ

Abonare newsletter

Îți place ce ai citit până acum și ai dori să primești informațiile înainte de a apărea pe site?