fbpx
andrei solomon

Adresă Cabinet

Online

+40 749 022 963

08:00 - 19:00

Program

L-V: 08:00 - 19:00

Picture of Andrei M. Solomon

Andrei M. Solomon

Psihoterapeut Cognitiv Comportamental

Bine ai venit la Podcastul Reflecții, unde luăm întrebări care ne macină de ceva timp și le căutăm un răspuns.

Sunt Andrei Solomon și în acest episod răspund la întrebarea: Cum Echilibrez Emoționalul cu Raționalul?

În acest sezon mi-am propus să fac un mic test cu 4-5 video-uri pentru podcast, să văd cum vor fi văzute de către comunitate și în funcție de rezultate voi continua sau nu așa.

Rulează videoul

Pregătește-te să nu funcționeze ca la carte

Asta înseamnă să nu creezi o presiune suplimentară pe umerii tăi ca să te simți bine după ce urmezi niște exerciții din cărți sau video-uri pregătite de specialiști și să vezi că nu funcționează.

Ai nevoie de timp ca să vezi exact ce e de făcut. Este normal ca totul să fie identic pentru toată lumea. Mai bine pregătește-te de un experiment din care să vezi ceea ce ți se potrivește.

Echilibrul Emotional si Rational

Aș dori să-ți ofer o gură de aer proaspăt și să iei în considerare faptul că nu trebuie să menții totul într-un echilibru perfect. Raportul de 50-50 este ceva greu de atins și presupune o așteptare nerealistă greu de obținut.

Mai bine să monitorizăm reacțiile și să le oferim un sens ca apoi să începem să modificăm ceva. În video povestesc despre furie. Ca să-ți dai seama de ce ești furios, e nevoie să vezi cât de furios ești :)) și care sunt stimulările din mediu care provoacă reacția.

Abia apoi, putem începe să lucrăm la elementele de calibrare. Să domolim reacțiile și să reinterpretăm gândurile care le perpetuează. Cu calm și relaxare!

Exerciții

Amânarea primului răspuns

Asta cere timp și răbdare cu tine. Desigur, dacă urmăm pașii menționați este posibil. Cu orice emoție: tristețe sau deprimare, furie, dezgust.

Relaxare

Aici recomand tehnici de relaxare prin respirație profundă, meditație ghidată, mindfulness. Fiecare cere timp de acomodare și uneori să le testezi prin alte mijloace ca să vezi utilitatea lor.

De exemplu, pentru respirație ți-aș recomanda să încerci un pic ținându-ți respirația sub apă și să te gândești să respiri lent și ritmic.

Pentru exercițiile de tensionare musculară, aș merge pe variante conexe pentru a observa relaxarea după încordarea fiecărei grupe musculare.

Jurnal și Restructurarea Emotiilor și Gandurilor

Jurnalul te va ajuta să ții partea de monitorizare mai ușor și să vezi cum fluctuează emoțiile tale pe parcursul zilelor. În plus, vei observa care sunt stimulii care activează reacțiile tale. 

Asta va ajuta apoi partea de restructurare, în sensul că o dată identificate emoțiile și situațiile, putem să mergem spre gânduri și să lucrăm pe ele.

Discută cu Prietenii tăi și Provocări Ulterioare

Este recomandat să nu stai cu emoțiile tale, să le analizezi în mintea ta și să te obosești suplimentar când simți că nu găsești o soluție.

Caută să vorbești cu cineva de încredere, fie că e vorba de un prieten drag, părinți sau personal calificat. Important este să dai voce la ceea ce simți, să observi cum se raportează alte persoane la ele și ce fac pentru a le tolera sau a le da curs.

Distribuie articolul:

EXPLOREAZĂ

NEWSLETTER

EXPLOREAZĂ

Abonare newsletter

Îți place ce ai citit până acum și ai dori să primești informațiile înainte de a apărea pe site?