fbpx
andrei solomon

Adresă Cabinet

Online

+40 749 022 963

08:00 - 19:00

Program

L-V: 08:00 - 19:00

Picture of Andrei M. Solomon

Andrei M. Solomon

Psihoterapeut Cognitiv Comportamental

Bine ai venit la Podcastul Reflecții, unde luăm întrebări care ne macină de ceva timp și le căutăm un răspuns.

Sunt Andrei Solomon și în acest episod răspund la întrebarea: Cum îmi dau seama că sunt calm?

Rulează videoul

Mi-am propus să structurez discuția pe 3 idei principale. Să vorbesc un pic despre așteptări, despre concentrarea pe aspectele fiziologice și apoi pe gânduri și la final mă aștept să dau o formă drăguță pentru toată discuția.

Vreau să încep cu așteptările, deoarece am simțit că mi-au definit experiența de a începe să mă relaxez și apoi să merg spre meditație.

Credeam că o să fie simplu, că e un dat de la natură, surpriză nu a fost așa. Ce e așa de greu să te relaxezi, asta fac toată ziua nu? Pe măsură ce am încercat, mi-am dat seama că este o diferență între a fi relaxat și pierde vremea.

Care e diferența? Atunci când pierdeam vremea, mă simțeam agitat pentru că mă tot gândeam la ceea ce am de făcut. Peste 5 minute, peste o oră, pe mâine și tot așa. A mă relaxa, mi-am dat seama că pentru mine înseamnă să fiu liniștit cu mine. Cu gândurile și senzațiile fiziologice. Mare revelație pe care vreau să o las la secțiunea de gânduri.

Pe partea fizică mi-am dat seama că am pus mare accent. Acum, când stau să mă gândesc, îmi dau seama de prostiile făcute, dar în aceeași măsură, vreau să-mi permit aceste greșeli. Știi de ce? Pentru că sunt naturale. Sunt cei mai simpli indicatori care îmi arată dacă sunt relaxat sau nu.

Mă refer la respirație și la bătăile inimii. Dacă simt că sunt rapide, superficiale, nu înseamnă că e de bine, nu? Dar pe măsură ce mi-am dat seama că mă concentrez pe ele nu m-am lăsat. Mă gândeam că nu fac bine, e greșit, schimbă și tot așa. Nu stăteam cu starea. Și uneori nu se potrivesc, de acord, dar aș întări ideea că  e nevoie să exersezi cel puțin 1 lună ca să fii sigur de ceea ce faci.

Și ultima idee este referitoare la gânduri. Ce mult mi-a luat să ajung aici. Să-mi dau seama că pe lângă indicatorii fizici, am avut nevoie să-mi pun bărcile în aceeași linie. Metafora asta o preiau de la o poză pe care am văzut-o pe ceva pagină de meme-uri psihologice. Era cu referință la meditație, să pui gândurile în ordine, dar gândurile tale sunt asemenea unor bărci îngrămădite pe un râu îngust și toate claie, una peste asta.

Momentul de reverie a fost când am lăsat gândurile să fie cum sunt ele. Trecătoare, să nu mă agăț de ele. Și are legătură cu ceea ce povesteam la început, despre așteptări. Am zis că vreau să fac după stilul meu. Să nu mă grăbesc. Să nu mă judec în privința progresului pe care-l fac. Că e încet, că uneori nu are sens, e treaba mea.

Pentru următorul episod vreau să răspund la întrebări ce vin din comunitatea celor care urmăresc podcastul. Îmi poți scrie în secțiunea de comentarii sau în privat pe facebook. Las linkurile în secțiunea de notițe, ca să-ți fie la îndemână.

Mi-a prins bine să vorbesc despre calm și relaxare pentru că în perioada asta chiar am avut nevoie. Pentru tine care este experiența cu atingerea calmului și relaxării?

Distribuie articolul:

EXPLOREAZĂ

NEWSLETTER

EXPLOREAZĂ

Abonare newsletter

Îți place ce ai citit până acum și ai dori să primești informațiile înainte de a apărea pe site?